1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Prenosová schopnosť elektrizačnej sústavy medzi SR a ČR je znížená

pylon_smalBratislava - Prenosová schopnosť elektrizačnej sústavy cezhraničného profilu medzi ČR a SR je v súvislosti s plánovanými prácami na vedeniach prenosovej sústavy znížená.

"Toto obmedzenie je dočasné a návrat k obvyklému stavu možno očakávať počas budúceho týždňa," informovala Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s. (SEPS, a. s.).

Prevádzkovatelia prenosových sústav v ČR a na Slovensku boli v minulých dňoch svedkami neadekvátnej reakcie obchodníkov na túto situáciu, keď požiadavky na prenos výrazne prevyšovali bežné hodnoty. "Existuje nebezpečenstvo, že vzhľadom na uplatňovanie princípu proporcionálneho krátenia požiadaviek na prenos bude tento stav bezdôvodne pretrvávať. V takomto prípade ČEPS, a. s., a SEPS, a. s., zvažujú možnosť krátkodobo znemožniť voľné nominácie na profile CZ/SK a celú kapacitu poskytnúť pre denný trh s elektrinou. Účastníci trhu by o takomto kroku boli s predstihom informovaní," spresnila SEPS, a.s.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s., vznikla ako nezávislý právny subjekt dňa 21. januára 2002 a pôsobí ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy v SR. Poslaním spoločnosti je spoľahlivo prevádzkovať prenosovú sústavu, zabezpečovať dispečerské riadenie sústavy, jej údržbu, obnovu a rozvoj tak, aby bola zaručená spoľahlivá a kvalitná dodávka elektriny a paralelná prevádzka so susednými sústavami.

ČEPS, a. s., pôsobí na území ČR ako výhradný prevádzkovateľ prenosovej sústavy na základe licencie na prenos elektriny udelenej Energetickým regulačným úradom. Udržuje, obnovuje a rozvíja 39 rozvodní so 67 transformátormi, prevádzajúcimi elektrickú energiu z prenosovej do distribučnej sústavy a trasy vedenia dlhej 2968 km s napäťovou hladinou 400 kV a 1371 km s napäťovou hladinou 220 kV.

26.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...