1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Predstavitelia EÚ a Ruska dnes otvorili prvú časť plynovodu Severný prúd

gas pipeline1Lubmin - Predstavitelia Európskej únie a ruský prezident dnes slávnostne uviedli do prevádzky prvú vetvu plynovodu Severný prúd, ktorý bude transportovať ruský plyn popod Baltské more do Nemecka a ďalších krajín západnej Európy.
Na symbolickom otvorení kohútika v nemeckom Lubmine na pobreží Baltského mora sa zúčastnili okrem ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky premiér Francois Fillon a jeho holandský kolega Mark Rutte.

"Otvárame prvú etapu nového partnerstva medzi Ruskom a Európskou úniou," povedal Dmitrij Medvedev. Nemecká kancelárka dodala, že projekt vytvára dlhodobé vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskom. "Projekt nám umožní úzke prepojenie na najbližšie desaťročia," dodala s tým, že plynovod je výhodný pre obe strany - Rusku zabezpečí priamy prístup na jeho najväčší trh a západnej Európe stabilné dodávky suroviny.

Prvá vetva plynovodu s dĺžkou 1200 kilometrov, ktorej položenie na morské dno trvalo zhruba 19 mesiacov, bude zo Sibíri dodávať západnej Európe ročne 27,5 miliardy kubických metrov (m3) plynu. Druhá vetva by mala byť dokončená na budúci rok.

Celý projekt za 7,4 miliardy eur, ktorý sa začína v ruskom Vyborgu neďaleko Petrohradu a smeruje do spomínaného Lubminu, by mal byť v prevádzke okolo 50 rokov. Zatiaľ čo Rusko a západoeurópske štáty oslavujú, pre Ukrajinu, Bielorusko, Poľsko a ďalšie krajiny v strednej Európe nie je nový plynovod veľkým prínosom, keďže ich ako tranzitné krajiny pre ruský plyn obchádza. Najmä Ukrajine sa tak znižujú šance tlačiť na Rusko pri vyjednávaní o cenách za dodávky energií a tranzitné poplatky.

Pri celkovej kapacite 55 miliárd m3 bude Rusko plynovodom dodávať Európskej únii viac než 10 % jej celkovej spotreby plynu. Európa pritom dováža z Ruska asi 25 % svojich potrieb v oblasti zemného plynu. Navyše, Rusko plánuje v roku 2015 uviesť do prevádzky ďalší podmorský plynovod - Južný prúd, ktorý povedie plyn popod Čierne more. Okrem toho svoj projekt Nabucco pripravuje aj Európa, ktorá ho potiahne južnou časťou kontinentu do Rakúska. Jeho výhodnosť sa však v poslednom období dosť spochybňuje a aj komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger pripustil, že náklady na projekt budú vyššie, než sa pôvodne čakalo. Namiesto očakávaných 8 miliárd eur by sa náklady podľa neho mohli vyšplhať na 10 až 14 miliárd eur.

09.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Prvé kubíky zemného plynu z Ruska cez Baltik už dorazili do Nemecka

Severným prúdom tečie prvý plyn z Ruska do Nemecka

Prvá línia plynovodu Severný prúd leží na morskom dne

Rusko začne Dánsku dodávať plyn cez Severný prúd najneskôr v novembri

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...