1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Podmorské ložisko pri Cypre môže obsahovať 140 až 230 mld. m3 plynu

gas fire 3Nikózia - Podmorské ložisko neďaleko cyperského pobrežia, v ktorom americká firma Noble Energy realizuje prieskumné vrty, obsahuje odhadom 5 až 8 biliónov kubických stôp (140 až 230 miliárd kubických metrov, m3) zemného plynu. To je významný objem pre takú malú krajinu, akou je Cyprus. Povedal to cyperský prezident Dimitris Christofias. Podľa zástupcov cyperskej vlády by len jeden bilión kubických stôp plynu stačil Cypru na pokrytie jeho energetických potrieb na tri desaťročia.

Christofias dodal, že objav v cyperských vodách dostal ostrov na energetickú mapu Európy a viacerí zahraniční investori sa začali o Cyprus zaujímať. Na druhej strane ložisko môže zvýšiť napätie medzi Cyprom a Tureckom, ktoré Cyprus ako suverénny štát neuznáva.

Cyperské ložisko sa nachádza zhruba 185 kilometrov južne od ostrova neďaleko obrovského izraelského ložiska zemného plynu, ktoré by podľa odhadov malo obsahovať až 480 miliárd m3 suroviny. V súčasnej finančnej kríze považujú zástupcovia cyperskej vlády ložisko za obrovskú pomoc ekonomike, ktorá by v budúcom roku mala rásť len o 0,2 %.

Turci však odmietajú akékoľvek prieskumy zo strany cyperských Grékov s tým, že by to poškodzovalo práva cyperských Turkov mať podiel na energetickom bohatstve krajiny. Ostrov sa rozdelil na južný Cyprus obývaný cyperskými Grékmi a severný Cyprus obývaný cyperskými Turkmi v roku 1974, keď Turecko po neúspešnom pokuse o prevrat zo strany stúpencov spojenia s Gréckom obsadilo sever ostrova.

29.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...