1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Plynové kotly domácností by sa mali kontrolovať každých 15 rokov

gas_fire_smallBratislava - Vykurovacie systémy s kotlami s menovitým výkonom od 20 kW, ktoré spaľujú tuhé a tekuté fosílne palivá, biomasu a bioplyn a sú určené na vykurovanie vnútorných priestorov budov a prípravu teplej vody v budovách, a klimatizačné systémy s menovitým výkonom vyšším ako 12 kW by mali od 1. januára 2013 podliehať povinnosti pravidelnej kontroly. "Interval pre kotly v rodinných a bytových domoch s menovitým výkonom od 20 do 30 kW na zemný plyn, biomasu a bioplyn je 15 rokov. Kotly na fosílne tuhé a tekuté palivo okrem zemného plynu by mali mať interval pravidelnej kontroly 10 rokov," vyplýva z návrhu zákona o pravidelnej kontrole vykurovacích a klimatizačných systémov, ktorý predložilo do pripomienkového konania Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

Interval pravidelnej kontroly klimatizačných systémov navrhuje zákon pri zariadeniach s menovitých výkonom od 12 do 50 kW na 8 rokov, pričom s narastajúcim výkonom sa znižuje až na 2 roky.

"Pri prevádzke budov sa spotrebúva približne 40 % celkovej konečnej energetickej spotreby v EÚ. Rozhodujúcu časť tvorí spaľovanie palív - ropy a jej derivátov, zemného plynu a uhlia. Množstvo spaľovaných palív prispieva k zvyšovaniu emisií oxidu uhličitého. Na Slovensku sa v budovách na bývanie, teda v rodinných domoch, bytových domoch a ostatných budovách približne 70 % celkovej energie spotrebuje na vykurovanie, 20 % na prípravu teplej vody a 10 % pripadá na osvetlenie, varenie a používanie elektrospotrebičov," konštatuje sa v dôvodovej správe k návrhu zákona.

19.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...