1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

PGNiG požiadal arbitrážny súd, aby rozhodol v spore s Gazpromom

gas_pipeline_smallVaršava - Poľský plynárenský koncern PGNiG sa obrátil na arbitrážny súd vo Švédsku, aby rozhodol v spore o cenu plynu, ktorý mu účtuje ruský energetický gigant Gazprom v rámci dlhodobého kontraktu.
PGNiG už v októbri naznačil, že ak sa mu nepodarí s Gazpromom dohodnúť na cene dovážaného plynu do konca októbra, bude celú záležitosť riešiť súdnou cestou.

Poľský koncern pripomenul, že o zníženie ceny plynu v rámci dlhodobých kontraktov s Gazprom sa usilujú viaceré európske plynárenské spoločnosti.

Začiatkom roka poľský štátny podnik oznámil, že chce dosiahnuť minimálne 10-% zľavu z doterajšej ceny za plyn z Ruska, a to so spätnou platnosťou od apríla tohto roka. Poľsko na zľave trvá, keďže sa mu podarilo kúpiť plyn, ktorý Rusko dodáva do Európy cez Nemecko, za nižšiu cenu.

"PGNiG začal nakupovať plyn z Nemecka a ten je lacnejší. Toto je základný argument v spore o nižšiu cenu plynu priamo od Gazpromu," skonštatoval nemenovaný varšavský analytik.

Arbitráž potrvá niekoľko mesiacov a nedá sa odhadnúť, či sa ceny plynu zmenia.

Gazprom Export, vývozná divízia ruského štátneho energetického monopolu, sa k správe o arbitrážnom konaní zatiaľ nevyjadrila.

07.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...