1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

windfarm fullPeking - Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. Čína bude pevne chrániť legitímne práva a záujmy svojich podnikov, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Pekingu.

"Naliehavo žiadame európsku stranu, aby dodržiavala pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a trhové zásady," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva Mao Ning.

Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v utorok (9. 4.) oznámila, že EK začína vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. Podľa Komisie existujú náznaky, že niektorí výrobcovia veterných turbín využívali zahraničné dotácie, ktoré im poskytli nespravodlivú konkurenčnú výhodu. Podozrenia sa týkajú dodávok turbín pre veterné farmy v Španielsku, Grécku, Francúzsku, Rumunsku a Bulharsku.

"Myslíme si, že okolitý svet je znepokojený rastúcimi protekcionistickými tendenciami Európskej únie a Čína je veľmi znepokojená diskriminačnými opatreniami, ktoré prijala európska strana voči čínskym podnikom a dokonca priemyselným odvetviam," dodala hovorkyňa.

Podľa európskeho združenia veternej energie WindEurope sa čínske veterné turbíny v súčasnosti ponúkajú v Európe za ceny až o 50 % nižšie, než sú výrobky ich európskych konkurentov. Komisia už skôr začala vyšetrovania zamerané na čínske dotácie výrobcov solárnych panelov a elektrických áut.

18.04.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...