1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Parlament prijal plán na odstavenie jadrových elektrární do roku 2022

nuklearna_elektrarenBerlín - Nemeckí poslanci veľkou väčšinou hlasov schválili plán vlády na odstavenie všetkých jadrových elektrární v krajine do konca roka 2022.

Dolná komora nemeckého parlamentu hlasovala za prijatie plánu pomerom hlasov 513 ku 79, ôsmi poslanci sa hlasovania zdržali. Väčšina opozície hlasovala v prospech plánu.

Dnešné rozhodnutie posunulo Nemecko na ceste k ambicióznemu plánu na presadzovanie obnoviteľnej energie, uviedla tlačová agentúra Associated Press.

"Bude to dobré pre krajinu, pretože všetci sme stáli pri sebe. Tak na tom začnime pracovať," povedal poslancom nemecký minister životného prostredia Norbert Röttgen.

Nemecká vláda začiatkom júna oficiálne schválila plán na zatvorenie všetkých jadrových elektrární do roku 2022. Kancelárka Angela Merkelová ešte vlani súhlasila s predĺžením obdobia životnosti 17 reaktorov, pričom posledný z nich mal byť odstavený v roku 2036. Po ničivom marcovom zemetrasení a prívalových vlnách v Japonsku, ktoré spôsobili haváriu v elektrárni Fukušima, však bola nútená zmeniť svoj prístup k nukleárnej energii.

Najväčšia európska ekonomika v súčasnosti získava len 17 % elektrickej energie z vodných, veterných a solárnych elektrární. V najbližších desaťročiach chce tento podiel zvýšiť približne na 50 %.

01.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...