1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

OPEC odhaduje, že rast globálneho dopytu po rope sa v roku 2012 spomalí

oil_rig_2Viedeň - Globálny dopyt po rope bude na budúci rok rásť pomalšie, ako Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pôvodne očakávala. 

Na príčine je dlhová kríza eurozóny a obavy z recesie alebo slabého výkonu vyspelých ekonomík, konštatuje ropný kartel vo svojej revidovanej prognóze pre rok 2012.

Podľa najnovšej prognózy sa dopyt po rope vo svete na budúci rok zvýši o 1,1 milióna barelov denne na 88,9 milióna barelov/deň. To je o 140.000 barelov menej, ako OPEC odhadoval ešte v novembri.

OPEC zverejnil nový odhad deň pred plánovaným zasadaním kartelu vo Viedni, na ktorom budú jeho členovia rokovať nielen o očakávanom slabšom odbyte v budúcom roku, ale aj o možnej úprave produkcie.

Analytici však predpovedajú, že kartel na nadchádzajúcom zasadaní pravdepodobne neschváli zníženie ťažobných kvót, ktoré presadzuje Irán, aby vytlačil ceny ropy a tým aj svoje zisky smerom nahor. Dôvodom je politická nestabilita na Blízkom východe, ktorý je významný dodávateľom ropy na svetové trhy.

14.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...