1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nórsky ropný priemysel plánuje v roku 2025 rekordné investície

norway flagOslo - Ropné spoločnosti v Nórsku plánujú v roku 2025 rekordné investície do prieskumu, nových vrtov aj do prepravy potrubím. Ukázali to predbežné údaje nórskeho štatistického úradu.

Tieto údaje sú založené na prieskumoch v nórskych ropných spoločnostiach, Štatistický úrad ich zverejnil dva mesiace po tom, ako sa OSN na klimatických rokovaniach v Dubaji dohodla na odklone od fosílnych palív a prechode k udržateľným zdrojom energie.

Ropný priemysel očakáva, že na budúci rok investuje 205 miliárd nórskych korún (18,08 miliardy eur) v Nórsku, ktoré po vypuknutí vojny na Ukrajine v roku 2022 predbehlo Rusko ako najväčšieho európskeho dodávateľa zemného plynu.

To je o 15 % viac ako pôvodný odhad z roku 2023 pre rok 2024, uviedol nórsky štatistický úrad.

Tieto odhady sa vo všeobecnosti časom upravujú smerom nahor. Investície predpokladané na tento rok sa napríklad zvýšili o 5 % oproti novembrovým prognózam, ktoré už boli revidované výrazne nahor. Teraz sa tak očakáva, že investície dosiahnu v roku 2024 rekordnú výšku 244 miliárd NOK.

Hoci je Nórsko pravidelne kritizované za svoju produkciu ropy a plynu, trvá na tom, že jeho priemysel poskytuje pracovné miesta, rozvíja know-how a je dôležitý na zaručenie stabilných dodávok energií do Európy.

V januári nórsky súd rozhodol, že nové licencie na ťažbu pre tri ropné polia sú neplatné s tým, že vplyv týchto projektov na klímu nebol dostatočne preskúmaný. Ministerstvo energetiky sa proti rozsudku odvolalo.

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) od roku 2021 nalieha na krajiny, aby zastavili nové prieskumné projekty s cieľom obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnymi úrovňami.

23.02.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...