1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Náklady na európsky plynovod Nabucco môžu dosiahnuť až 14 mld. eur

gas-pipeline_bigBonn - Náklady na európsky projekt plynovodu Nabucco by mohli dosiahnuť 14 miliárd eur, čo je podstatne viac, než sa pôvodne očakávalo.

Povedal to komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger.

Komisár uviedol, že je dôležité urýchliť plány na zabezpečenie dodávok zemného plynu z Kaspickej oblasti. "Je však potrebné počítať s tým, že Nabucco bude stáť od 10 až do 14 miliárd eur," dodal na firemnej konferencii v Bonne.

Pôvodne sa pritom náklady na plynovodný projekt odhadovali do 8 miliárd eur, konzorcium na výstavbu Nabucca však naznačilo, že sa to asi zmení. Už v máji šéf konzorcia Reinhard Mitschek uviedol, že plynovod bude o 20 % dlhší, než sa pôvodne plánovalo. Zdroje z Turecka pre agentúru Reuters uviedli, že náklady by sa oproti pôvodným mohli takmer zdvojnásobiť.

Výstavba plynovodu, ktorý by mal znížiť závislosť Európy od dovozu plynu z Ruska, bola už niekoľkokrát odložená. Rakúska spoločnosť OMV, ktorá je jedným z akcionárov konzorcia, tento týždeň oznámila, že projekt Nabucco bude uvedený do prevádzky najskôr v roku 2018, teda o rok neskôr, než sa pôvodne plánovalo.

17.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...