1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Najväčšie ropné rezervy na svete má Venezuela

Oil_well_smallCaracas - Najväčšie ropné rezervy na svete má vraj Venezuela, ktorá predbehla Saudskú Arábiu.

Venezuela podľa údajov jej ministerstva energetiky a ropného priemyslu disponuje najväčšími dokázanými zásobami ropy. Ministerstvo v utorok (19.7.) informovalo, že k 31. decembru 2010 predstavoval objem dokázaných ropných rezerv krajiny 296,5 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov). Pre porovnanie zásoby Saudskej Arábie predstavujú 265,1 miliardy barelov.

Na konci roka 2010 sa do venezuelských rezerv pripočítalo 86,41 miliardy barelov, predovšetkým z ložísk v povodí rieky Orinoco. Podľa venezuelskej tlačovej agentúry Agencia Venezolana de Noticias sú do procesu vyčíslenia a certifikácie ropných rezerv zapojené okrem domáceho koncernu Petróleos de Venezuela (Pdvsa) aj zahraničné spoločnosti, ktoré by mali potvrdiť informácie ministerstva.

Na jeseň minulého roka podľa BP Statistical Review of World Energy ešte disponovala najväčšími dokázanými ropnými zásobami Saudská Arábia. BP berie do úvahy dnešnými technológiami vyťažiteľné rezervy. Vtedy sa na druhom mieste umiestnila Venezuela so 172 miliardami barelov na druhom mieste a Irán so 137 miliardami barelov na treťom.

25.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...