1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Naftogaz si požičal od Gazpromu 550 mil. USD na platbu za dodávky plynu

Gazprom_gas_tankKyjev - Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz si požičala od Gazprombank, finančnej divízie ruského plynárenského gigantu Gazprom, 550 miliónov USD (398,90 milióna eur), aby mohla zaplatiť za októbrové dodávky plynu.

Uviedol to na svojej internetovej stránke denník Ekonomična Pravda s odvolaním sa na informácie vládneho zdroja.

Naftogaz, ktorý musí zaplatiť Gazpromu za dodávky vždy v prvom týždni v mesiaci, pričom platby sa pohybujú od 500 miliónov do 1 miliardy USD, sa k informáciám odmietol vyjadriť.

Medzinárodný menový fond (MMF) pozastavil na začiatku tohto roka Ukrajine vyplácanie tranží úveru v celkovej hodnote 15 miliárd USD potom, ako vláda odmietla niektoré reformy, napríklad zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Ukrajina medzitým rokuje aj s Ruskom o znížení cien plynu, pričom tvrdí, že súčasné podmienky sú pre ňu nevýhodné. Na presadenie svojich požiadaviek sa snaží využiť aj úsilie Ruska vstúpiť do Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Ukrajinský minister ekonomického rozvoja a obchodu Andrij Kljujev minulý týždeň uviedol, že vláda na rozhovoroch o cenách plynu nastolila otázku vstupu Moskvy do WTO. Rokovania by sa mali uzatvoriť do konca mesiaca a Kljujev dodal, že platby na budúci rok by mali byť nižšie.

10.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Ukrajina rozdelí Naftogaz na menšie firmy

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...