1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nafta označuje plynovody bezpečnostnými stĺpikmi

nafta_logo_smallPlavecký Štvrtok – Spoločnosť NAFTA, a.s., dnes začala s označovaním ochranného pásma plynovodov pri obci Plavecký Štvrtok.

Značenie je realizované kladením betónových kvádrov, na ktorých sú vyznačené činnosti zakázané vykonávať v ochrannom pásme plynovodov. Túto aktivitu realizuje podnik s cieľom upozorniť obyvateľov a návštevníkov lokality na existenciu ochranného pásma plynovodov a s tým súvisiacu potrebu dodržiavania zákonom stanovených pravidiel.

Firma prijala tento krok ako súčasť preventívnych opatrení na zvýšenie bezpečnosti plynovodov. Dôvodom je rastúci trend nelegálnej zástavby v ochrannom pásme plynovodov, nárast počtu skládok odpadu, ako aj výkopov na trase plynovodov, v ktorých sa tento odpad spaľuje. Samotné plynovody sú bezpečné, no všetky uvedené nepovolené činnosti sťažujú prístup k ich pravidelným prehliadkam a navyše aj ohrozujú bezpečnosť plynovodov. V zmysle platnej legislatívy v ochranných pásmach plynovodov nie je povolené vykonávať žiadnu činnosť bez súhlasu prevádzkovateľa.

Spoločnosť pravidelne zabezpečuje označenie plynovodov formou orientačných stĺpikov, a to v súlade s príslušnými normami. Nakoľko tento typ označenia bol vždy v krátkom čase odstránený, podnik sa rozhodol v uvedenej lokalite osádzať označenia z betónových kvádrov. Na betónovom označení budú obrazom i textom vyznačené nepovolené činnosti, ktoré je zakázané vykonávať v ochrannom pásme plynovodov. Jednotlivé kvádre sú od seba vzdialené 1,5 metra a vyznačujú ochranné pásmo v šírke 16 metrov. "Otázka bezpečnosti je pre Naftu prioritná. Spoločnosť v zmysle platnej legislatívy dbá na dodržiavanie všetkých stanovených požiadaviek, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie bezpečnosti v blízkosti plynovodov. Vzhľadom na rastúcu nepovolenú činnosť, spoločnosť doteraz zrealizovala aj nadštandardné aktivity v podobe vyššej frekvencie monitorovania plynovodu, častejšej kontroly plynodetekčným prístrojom, či kontroly diagnostiky izolačného stavu plynovodov v tejto lokalite. Navyše spoločnosť Nafta už dlhú dobu pravidelne čistí ochranné pásmo plynovodov. Verím, že označením sa zvýši povedomie obyvateľov o existencii ochranného pásma plynovodov v lokalite a zároveň zníži nepovolená činnosť," uviedol dnes Ladislav Goryl, riaditeľ divízie Podzemné zásobníky zemného plynu NAFTA, a.s.

Bezpečnosť plynovodných rozvodov znižujú predovšetkým obyvatelia rómskej osady v lokalite Plaveckého Štvrtka. Napriek úsiliu a protestom obecnej samosprávy sa tu nekontrolovateľne množia nelegálne stavby v ochrannom pásme, ktoré ohrozujú bezpečnosť obyvateľov obce i ďalších občanov a návštevníkov tohto chráneného prírodného prostredia na Záhorí v okrese Malacky.

26.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Spoločnosť Nafta otvorila centrálny areál Gajary

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...