1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MOL a ČEZ odštartovali v Maďarsku výstavbu elektrárne

electricityPylonBratislava - Spoločnosť MOL-ČEZ European Power Hungary Ltd. (MCEPH), spoločný podnik maďarskej skupiny MOL a českej skupiny ČEZ, podpísala 27. októbra 2011 kontrakt so spoločnosťou Tecnicas Reunidas S.A. na výstavbu elektrárne s kombinovaným plynovým cyklom (CCGT) v Százhalombatte.

Zároveň podpísala so spoločnosťou Siemens dlhodobú dohodu o spolupráci pri servise CCGT. Informoval o tom dnes hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Plánovanou investíciou je výstavba plynovej elektrárne s kombinovaným cyklom v maďarskej rafinérii skupiny MOL "Duna" s inštalovanou kapacitou 860 MW. Elektráreň bude disponovať jednou z najmodernejších technológií v oblasti energetiky s vysokou efektívnosťou a najnižšími nákladmi. Spoločnosť MCPEH má už na výstavbu všetky potrebné povolenia.

Prvá fáza investície sa začne už v októbri 2011, kým druhá fáza – samotná výstavba - by sa mala začať v polovici budúceho roka. Druhá fáza podlieha dodatočnému investičnému rozhodnutiu MOL a ČEZ. Podľa plánov bude elektráreň uvedená do prevádzky v 1. štvrťroku 2015. Investícia si vyžiada celkové náklady vo výške 600 miliónov eur, čo je vzhľadom na súčasné nižšie ceny o 15 % menej, než boli pôvodné odhady.

Podľa slov predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa skupiny MOL Zsolta Hernádiho, "tri roky tvrdej práce viedli k výraznému pokroku pri implementácii regionálnej stratégie skupiny MOL".

"Teší ma, že v roku 2015 budeme pripravení vstúpiť na vysoko atraktívny maďarský a regionálny trh s elektrickou energiou, v ktorom vidíme veľký rastový potenciál. Najmodernejšia elektráreň bude v dlhodobom horizonte pre skupinu MOL veľkou konkurenčnou výhodou, s prísľubom stabilného podnikania v energetike. Popritom nám umožní ďalej zlepšiť bezpečnosť dodávok pre rafinériu Duna – jednu z najefektívnejších rafinérií v Európe. Podpis je nielen potvrdením správnosti strategickej aliancie medzi skupinou MOL a skupinou ČEZ, ale je tiež dôkazom, že navzdory dôsledkom hospodárskej krízy sme pripravení investovať do dobrých obchodných príležitostí v Maďarsku. Nová elektráreň navyše vytvorí približne 1000 nových pracovných miest," konštatoval Hernádi.
MOL a ČEZ ako vedúce spoločnosti v oblasti energetiky v roku 2007 vytvorili strategické partnerstvo a podpísali dohodu o spoločnom podniku. V ňom má každá zo strán 50-% podiel a cieľom jeho vytvorenia je využiť príležitosti na rastúcom trhu s elektrinou v strednej a juhovýchodnej Európe. Partneri sa zároveň dohodli na preskúmaní možností na výstavbu kombinovaných paroplynových elektrární v tomto regióne.

MOL je medzinárodná integrovaná ropná a plynárenská spoločnosť s aktivitami v 40 krajinách v Európe, severnej Afrike, na Strednom východe a v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov. Zamestnáva po celom svete viac ako 32.000 ľudí. Skupina má viac ako 70-ročné skúsenosti v produkcii uhľovodíkov a v súčasnosti vykonáva prieskumné činnosti v 12 a ťažbu v 7 krajinách sveta s celkovou dennou produkciou na úrovni 150.000 barelov. Skupina prevádzkuje 5 rafinérií a 2 petrochemické jednotky v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvátsku a Taliansku. Skupina MOL tiež vlastní sieť viac ako 1600 čerpacích staníc v strednej a juhovýchodnej Európe. Prostredníctvom FGSZ (Földgázszállító Zrt.), prevádzkuje v Maďarsku 5800 km dlhú plynovodnú sústavu.

ČEZ je popredná stredoeurópska energetická spoločnosť s viac ako 9 miliónmi zákazníkov a produkciou viac ako 15.000 MW inštalovaného výkonu. ČEZ patrí medzi 10 najväčších poskytovateľov verejných služieb v Európe. Okrem výroby, obchodu, distribúcie a dodávky elektrickej energie a tepla, skupina ČEZ prevádzkuje veľkoobchod a maloobchod s plynom. Okrem ČR skupina pôsobí vo viac než 10 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy a v Turecku.

31.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...