1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

MH SR víta iniciatívu EÚ posilniť fond na vyraďovanie Jaslovských Bohuníc

Nuclear_Plant_1Bratislava - Slovenská republika podľa rezortu hospodárstva víta iniciatívu Európskej komisie (EK), ktorou pomáha splniť záväzok vyplývajúci z prístupovej zmluvy EÚ vo veci podpory fondu na vyraďovanie jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice (BIDSF).

"Slovensko už čerpalo pomoc prostredníctvom programu PHARE vo výške 90 miliónov eur. SR následne v rokoch 2004 až 2006 čerpala finančné prostriedky vo výške 100 miliónov eur. V rokoch 2007 až 2013 nasledovala suma 423 miliónov eur," uviedlo v reakcii na dnešné vyjadrenia eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera komunikačné oddelenie Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Nová finančná perspektíva na obdobie 2014 až 2020 podľa rezortu hospodárstva SR počíta s podporou pre Slovensko v sume 105 miliónov eur. "Je taktiež potrebné spomenúť, že do fondu BIDSF prispievajú dobrovoľne aj iné krajiny. SR touto formou podporili ostatní prispievatelia fondu BIDSF približne sumou 11 miliónov eur," dodalo MH SR.
      EK dnes navrhla poskytnúť po roku 2014 ďalšiu pomoc EÚ vo výške 500 miliónov eur na podporu vyraďovania jadrových elektrární z prevádzky v Bulharsku, Litve a na Slovensku. Prostriedky prispejú k pokračovaniu bezpečného vyraďovania z prevádzky jadrových elektrární Kozloduj, Ignalina a Jaslovské Bohunice.

"Je v záujme našich občanov, aby tieto reaktory boli bezpečne vyradené z prevádzky a aby sa už do nej nikdy neuviedli. Táto dodatočná finančná podpora pomôže trom členským štátom pokračovať vo vyvážaní paliva z týchto jadrových reaktorov a v ich vyraďovaní z prevádzky. Je to jasný prejav solidarity EÚ, ktorá považuje jadrovú bezpečnosť za svoju prioritu," uviedol dnes Oettinger. Podľa neho pomoc EÚ pri vyraďovaní jadrových elektrární z prevádzky má za cieľ dosiahnuť nezvratný stav v procese vyraďovania a vylúčiť potenciálny zdroj rádiologického nebezpečenstva. Podľa návrhu EK sa poskytne 185 miliónov eur v roku 2020 Bulharsku, 210 miliónov eur do roku 2017 Litve a 105 miliónov eur do roku 2017 Slovensku.

26.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...