1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Mesto za 15 dní zavŕšilo proces predaja podielu v POV BYTe

teplaren_1Považská Bystrica – Mesto Považská Bystrica a spoločnosť Grafobal Group Energy (GGE) zmluvne dotiahli predaj 20-percentného podielu mesta v spoločnosti POV BYT, ktorá je rozhodujúcim dodávateľom tepla do považskobystrických bytov.

Predaj podielu schválilo mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí 15. decembra.

"Tento proces bol relatívne rýchly, všetko sa to urobilo medzi sviatkami preto, lebo mestu enormne záležalo na tom, aby časť peňazí nabehla na mestský účet ešte do konca roka. Iba tak ich mesto bude môcť použiť v budúcom roku v kapitálovom rozpočte ako relatívne voľné peniaze," povedal pre TASR šéf ekonomického odboru mesta Považská Bystrica Anton Martaus.

Ako dodal, zmluva so spoločnosťou POV BYT zaručuje mestu 200.000 eur do konca tohto roka, 250.000 eur zaplatí GGE v budúcom roku a posledných 200.000 eur v roku 2013. V prípade, že by peniaze nenabehli do konca tohto roka, mohlo by ich mesto použiť v budúcom roku iba na zaplatenie úveru, čo mestu nevyhovuje. "Suma 200.000 eur nebola zahrnutá do budúcoročného rozpočtu, o jej použití preto rozhodnú poslanci formou zmeny rozpočtu v budúcom roku," doplnil Martaus.

Mesto malo v spoločnosti POV BYT 20-percentný podiel, a tým prakticky nulovú možnosť rozhodovať o dianí v spoločnosti. Účtovná hodnota majetku spoločnosti POV BYT je takmer tri milióny eur, podľa znaleckého posudku bol podiel mesta v spoločnosti 577.000 eur. Ponuka 650.000 eur je preto podľa Martausa pre mesto výhodná.

Spoločnosť POV BYT podľa jej konateľa Pavla Bera v posledných rokoch investovala do rekonštrukcie tepelných rozvodov v meste okolo šesť miliónov eur. Záujem kúpiť obchodný podiel mesta v spoločnosti mal POV BYT aj v minulosti, predchádzajúce vedenie mesta ich žiadosť neakceptovalo. POV BYT, s.r.o., je najvýznamnejším dodávateľom tepla v Považskej Bystrici. V súčasnosti dodáva teplo do asi 7800 bytových jednotiek. Patrí do skupiny Grafobal Group Energy.

02.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...