1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Memorandum o energetických prepojeniach významné pre budúce projekty

pylon_smalBrusel - Dvojdňové zasadnutie Rady ministrov Európskej únie pre dopravu, telekomunikácie a energetiku, ktoré sa vo štvrtok (24.11) skončilo v Bruseli, vyústilo okrem iného do podpísania memoranda o porozumení o energetických prepojeniach, ktoré sa priamo týka aj Slovenskej republiky. Štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Kristián Takáč uviedol, že ide o dokument nezáväzného charakteru, ale dôležitý z hľadiska budúcich celoeurópskych projektov.

"Z nášho hľadiska je významné podpísanie memoranda o porozumení medzi krajinami V4 a ďalšími krajinami ako Bulharsko, Chorvátsko, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko a Slovinsko. Dohodli sme sa na určitom zozname projektov a boli tam aj projekty týkajúce sa Slovenska," povedal Takáč pre TASR. Spresnil, že v prípade plynovodov ide o projekty prepojenia medzi Slovenskom a Maďarskom, ako aj medzi Slovenskom a Poľskom. Z hľadiska cezhraničných ropovodov ide o projekt prepojenia Bratislava - Schwechat.

Štátny tajomník upozornil, že podpísané memorandum je politický dokument, ktorý v tejto fáze nikoho k ničomu nezaväzuje, ale je dôležitý z toho hľadiska, že jasne manifestuje jednotu 10 uvedených krajín. Ich jednotný postoj, že spoločne stoja za projektmi z oblasti energetiky, vytvára lepšiu pozíciu pre neskoršie fázy rokovaní, keď sa budú vyberať projekty celoeurópskeho záujmu. Projekty, ktoré bude možné realizovať už na základe nového nariadenia, o ktorom Rada ministrov rokovala aj dnes. Ide o nariadenie o infraštruktúre, ktoré nahradí doterajší mechanizmus TEN-E (Transeurópske vytváranie energetických sietí).

"Svojím spôsobom je to lobing voči Európskej komisii," priznal Takáč a dodal, že rezorty energetiky národných štátov pred komisiou ukazujú, aké projekty sú pre nich dôležité.

Slovenský politik uviedol, že nejde iba o záujem Slovenska či iných jednotlivých štátov, ale o záujmy celého regiónu, za situácie, keď sa aj my aj štáty naokolo budeme musieť vysporiadať s odstavovaním jadrových elektrární v Nemecku a s narastajúcim počtom veterných elektrární v Severnom mori.

"Tá produkcia obnoviteľných zdrojov energie vytvára vysoký tlak na celú energetickú sieť a toto je oblasť, ktorú musíme prioritne riešiť," povedal Takáč a dodal, že v tomto smere sa názory národných štátov zhodujú s názormi Európskej komisie (EK).

28.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...