1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Malá vodná elektráreň Dobrohošť je už v skúšobnej prevádzke

water_energyBratislava - Malá vodná elektráreň (MVE) Dobrohošť je od dnešného dňa až do 16. marca budúceho roka v skúšobnej prevádzke. Pracuje v plnoautomatizovanom a bezobslužnom režime, ktorý dodáva do elektrickej siete 1,55 MW zelenej energie a s ročnou výrobou cca 11,8 milióna kWh, čo predstavuje takmer 1,2 milióna eur ročne.

Realizátorom MVE Dobrohošť je rezortná organizácia ministerstva životného prostredia – Vodohospodárska výstavba. Elektráreň bude vyrábať len zelenú elektrickú energiu za pomoci existujúceho hydroenergetického potenciálu. Zároveň tak nezaťaží životné prostredie, nevypustí emisie do ovzdušia a nevyprodukuje odpad. Ročne ho ušetrí o emisie CO2 a tuhý odpad zo spálenia zhruba 40.000 ton hnedého uhlia. Spusteniu MVE Dobrohošť predchádzalo vykonanie funkčných a komplexných skúšok, preberacie konanie a kolaudačné rozhodnutie.

Realizácia MVE Dobrohošť bola naplánovaná na 18 mesiacov. Štátna zákazka v hodnote 6,8 milióna eur, ktorej investorom bola Vodohospodárska výstavba, má sedemročnú návratnosť.

Stavebné povolenie získalo právoplatnosť v roku 1999. Výstavba elektrárne sa ale pre nedostatok financií začala až v prvej polovici roka 2010.

23.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...