1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Maďarsko spochybňuje životaschopnosť európskeho projektu Nabucco

gas_pipelineLondýn - Maďarský minister pre národný rozvoj Tamás Fellegi spochybnil životaschopnosť projektu európskeho plynovodu Nabucco s tým, že nemá zabezpečených odberateľov a ani dodávateľov plynu.

Navyše, náklady na jeho výstavbu sa môžu oproti pôvodne predpokladanej sume zvýšiť až na štvornásobok.

"Konečná suma (projektu) je totálne nejasná," povedal Fellegi, ktorý je v Maďarsku zodpovedný aj za energetiku, na brífingu s novinármi v Londýne. On sám za "optimistické" cenové rozpätie považuje sumu od 24 do 26 miliárd eur.

Hovorca konzorcia Nabucco, na čele ktorého stojí rakúska energetická spoločnosť OMV, povedal, že Fellegiho odhad je iba "číra domnienka" na druhej strane dodal, že konzorcium v súčasnosti prehodnocuje svoju pôvodnú prognózu. Konzorcium počítalo s tým, že by výstavba mala stáť okolo 7,9 miliardy eur.

Tento údaj už začiatkom októbra spochybnil aj komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger. Ten na firemnej konferencii v Bonne informoval, že náklady na plynovod Nabucco by mohli dosiahnuť okolo 14 miliárd eur.

26.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Scaroni: Nabucco nie je spoľahlivým projektom

Náklady na európsky plynovod Nabucco môžu dosiahnuť až 14 mld. eur

Expert G. Mangott spochybňuje vyhliadky Nabucca v Azerbajdžane

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...