1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kuba nemá dostatok motorových palív na pokrytie svojich potrieb

oil barrelsHavana - Kuba nemá dostatok motorových palív na pokrytie svojich potrieb. Dôvodom sú nízke dodávky zo zahraničia. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Krajina spotrebuje v priemere 500 až 600 ton benzínu denne, ale v súčasnosti má k dispozícii menej ako 400 ton, uviedol v piatok (14. 4.) v štátnej televízii prezident Miguel Díaz-Canel. Zatiaľ nie je jasné, ako sa Kuba dostane z tejto situácie.

Krajiny, z ktorých Kuba dováža benzín, nemôžu plniť svoje záväzky z dôvodu "zložitej energetickej situácie", uviedol Díaz-Canel. "Stále nemáme jasnú predstavu o tom, ako sa z tejto situácie dostaneme," povedal v prvom verejnom vyhlásení za posledné tri týždne o narastajúcom deficite pohonných látok, ktorý sužuje krajinu v čase takmer bezprecedentnej ekonomickej krízy.

Navyše dodávku nafty zdržala lodná nehoda. Okrem toho v súčasnosti sa veľké množstvo nafty spotrebuje na výrobu elektrickej energie, keďže v tepelných elektrárňach sa realizuje údržba, aby sa zabránilo výpadkom elektriny v lete.

V uplynulých týždňoch sa v krajine tvorili pred čerpacími stanicami ešte dlhšie rady ako zvyčajne. Kubánci niekedy musia čakať na natankovanie celé hodiny, niekedy aj dni. Chýbajú aj potraviny a lieky. V letných mesiacoch pravidelne dochádza k dlhým výpadkom elektriny.

Už aj tak ťažká hospodárska situácia Kuby, ktorá napríklad súvisí s pretrvávajúcim americkým embargom a zahraničným dlhom, sa v poslednom čase zhoršila. Napríklad z dôvodu zníženia príjmov z cestovného ruchu spôsobených pandémiou a poklesu dodávok ropy z Venezuely, ktorá sa takisto nachádza v kríze.

24.04.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...