1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Koncern Chevron má dočasný zákaz na ropný prieskum v Brazílii

Chevron_Gas_StationNew York - Americká ropná spoločnosť Chevron nebude môcť pokračovať v prieskumných vrtoch v Brazílii, dokiaľ sa nevyšetrí únik ropy z jej hlbokomorského vrtu, ku ktorému došlo začiatkom novembra.

Zákaz zostane v platnosti dovtedy, kým úrad pre reguláciu trhu s ropou Agencia Nacional do Petroleo nezistí príčiny úniku ropy a neoznámi, že pokračovanie v prieskume je bezpečné.

"Firma musí viac dbať na bezpečnosť," oznámil tento týždeň úrad s tým, že práve jej "nedbanlivosť" prispela k havárii, pri ktorej z vrtu uniklo do mora asi 3000 barelov ropy (1 barel = 159 litrov). Spoločnosť zároveň v týchto dňoch dostala pokutu 28 miliónov USD (21,17 milióna eur).

Aj keď únik ropy pri brehoch Brazílie je minimálny v porovnaní s katastrofou v Mexickom zálive z apríla 2010, keď vybuchla ropná plošina Deepwater Horizon využívaná britskou ropnou firmou BP (uniklo až takmer 5 miliónov barelov), opäť sa vynorili otázky okolo bezpečnosti ťažby z hlbinných podmorských ložísk. Brazília sa pritom spolieha na svoj ropný priemysel ako zdroj vysokých príjmov do štátneho rozpočtu a zahraničné ropné firmy potrebuje. Prieskum hlbinných ložísk v tejto krajine okrem Chevronu robia aj Statoil, Royal Dutch Shell či už spomínaná BP. Juhoamerický štát si od nich sľubuje, že mu pomôžu zvýšiť produkciu ropy v najbližších 10 rokoch na dvojnásobok.

29.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...