1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonsko uvažuje o výstavbe reaktorov novej generácie

nuclear power 3Tokio - Japonsko plánuje dramatický obrat vo svojej energetickej politike. Po viac než desaťročí od havárie elektrárne Fukušima sa chystá na návrat k jadrovej energii, keď uvažuje o reštarte existujúcich reaktorov, rovnako ako vybudovaní reaktorov novej generácie.

Japonský premiér Fumio Kišida v stredu uviedol, že vláda preskúma možnosť vývoja a výstavby nových reaktorov. Krajina sa totiž obáva nedostatku elektriny po problémoch počas tohto leta spôsobených vysokým dopytom. Vláda chce tiež znížiť závislosť krajiny od dovozu energií.

Japonsko chce zároveň od budúceho leta obnoviť prevádzku ďalších siedmich jadrových reaktorov, uviedol Kišida na stretnutí vlády k zelenej transformácii. Týmto krokom by stúpol počet reaktorov, ktoré sa vrátili do prevádzky po fukušimskej katastrofe, na 17 z celkovo 33 schopných prevádzky. "Jadrová energia a obnoviteľné zdroje sú nevyhnuté na pokračovanie v zelenej transformácii," uviedol Kišida. "Ruská invázia zmenila globálnu energetickú situáciu."

09.09.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...