1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonsko chce vyradiť jadrové reaktory po 40 rokoch z činnosti

nuclearTokio - Japonsko plánuje pripraviť legislatívu, na základe ktorej by sa jadrové reaktory po 40 rokoch v prevádzke vyradili z činnosti. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť v oblasti jadrovej energie po tom, ako poškodenie jednej z elektrární po marcovom ničivom zemetrasení spôsobilo najväčšiu jadrovú krízu od výbuchu elektrárne v ukrajinskom Černobyle v roku 1986.

Japonsko má celkovo 54 jadrových reaktorov, z toho 40-ročnú hranicu už prekonali reaktory práve v problematickej elektrárni Fukušima. Ďalšie sú v centrálnom Japonsku v elektrárňach Tsuruga a Mihama. Navyše, mnohé ďalšie ju v blízkej budúcnosti dosiahnu.

Japonská vláda v piatok (6.1.) informovala, že v najbližších mesiacoch pripraví návrh zákona, na základe ktorého by sa po 40 rokoch v prevádzke museli reaktory vyradiť. Podľa japonských médií je možné, že návrh zákona bude obsahovať únikové cesty, aby sa ponechali v činnosti ešte nejaký čas aj staršie reaktory, ak testy potvrdia ich bezpečnosť. Ak by sa tak nestalo, hrozil by Japonsku nedostatok elektrickej energie. Do roku 2020 by sa totiž muselo odstaviť 18 reaktorov a ďalších 18 do roku 2030.

Návrh s prípadnými právnymi kľučkami by pripomínal zákon platný v USA. Ten tiež stanovuje, že reaktory dostávajú licenciu na 40 rokov, no je možné ju o 20 rokov predĺžiť. Na základe predĺženej licencie dnes funguje 66 z celkovo 104 jadrových reaktorov v USA. Predlžovanie licencií je už takou rutinou, že pri viacerých reaktoroch sa plánujú aj dodatočné predĺženia prevádzky, takže je možné, že niektoré elektrárne budú fungovať 80, prípadne až 100 rokov.

09.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...