1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonsko chce mať jadrové reaktory v prevádzke maximálne 60 rokov

Nuclear_Plant_1Tokio - Japonsko umožní prevádzkovanie jadrových reaktorov maximálne 60 rokov, oznámila japonská vláda, ktorá chce zároveň zvýšiť využitie obnoviteľných zdrojov a postupné znižovanie počtu jadrových elektrární.
Hovorca japonskej vlády Osamu Fudžimura pre novinárov uviedol, že aj keď detaily v rámci tohto plánu sa ešte dolaďujú, životnosť reaktorov by mala byť v princípe 40 rokov s možnosťou iba jedného predĺženia o 20 rokov. Aj to však chce vláda povoliť len v prípade splnenia prísnych podmienok. Uzatvorenie reaktorov po 40-ročnej prevádzke by tak bolo v súlade s návrhom ministra životného prostredia Góšiho Hosona zo začiatku januára.

Japonsko má celkovo 54 jadrových reaktorov, z toho reaktory v problematickej elektrárni Fukušima už prekonali 40-ročnú hranicu a ďalšími sú Tsuruga a Mihama v strednom Japonsku. Mnohé ďalšie však čoskoro tento limit dosiahnu.

Zástupcovia japonskej vlády 6. januára informovali, že v najbližších mesiacoch pripraví Tokio návrh zákona, na základe ktorého by sa už po 40 rokoch v prevádzke museli reaktory vyradiť. Niektoré japonské médiá už vtedy naznačili, že dodržať 40-ročný limit môže byť problém, pretože v takom prípade by Japonsku hrozil nedostatok elektrickej energie. Dodali, že vláda pravdepodobne umožní predĺženie prevádzky starších reaktorov, ak testy potvrdia ich bezpečnosť. Inak by sa do roku 2020 muselo odstaviť 18 reaktorov a ďalších 18 do roku 2030.

19.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Japonsko chce vyradiť jadrové reaktory po 40 rokoch z činnosti

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...