1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Japonská vláda schválila limit na životnosť jadrových reaktorov

nuklearna elektrarenTokio - Japonská vláda dnes schválila návrhy zákonov sprísňujúcich pravidlá v oblasti jadrovej bezpečnosti.

Jedným z nich je aj zavedenie 40-ročného limitu na prevádzku jadrových reaktorov s možnosťou jednorazového predĺženia o 20 rokov.

Japonsko momentálne nemá stanovený limit, ktorý by určoval, ako dlho smie byť jeho 54 jadrových reaktorov v prevádzke. K zmenám vládu donútila havária jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú poškodili najmä prílivové vlny cunami po zemetrasení 11. marca minulého roka.

Keďže niektoré reaktory už limit prekonali a mnohé ďalšie ho dosiahnu v najbližších rokoch, návrh zákona, ktorý ešte musí schváliť parlament, v určitých prípadoch počíta s predĺžením licencie. Kritici to považujú za obchádzanie 40-ročného limitu, vláda však uviedla, že predĺženie bude zriedkavé a bude ho možné poskytnúť len pri splnení prísnych bezpečnostných noriem.

Japonská vláda v rámci novej energetickej stratégie plánuje postupne znižovať závislosť od jadra a viac využívať alternatívne zdroje, no premiér Jošihiko Noda povedal, že v prechodnom období sa krajina bez jadrovej energie nezaobíde. Preto je podľa neho nevyhnutné spustiť reaktory, ktoré prejdú bezpečnosťou kontrolou, opätovne do prevádzky.

Z 54 reaktorov sú dnes v prevádzke len tri a vláda sa obáva, že krajine bude hroziť vážny nedostatok elektrickej energie. Jeden z troch spomínaných reaktorov totiž na budúci mesiac odstavia pre pravidelnú kontrolu a do konca apríla nebude v krajine fungovať ani jeden z reaktorov. Vláda sa preto spolieha na správu inšpekčného tímu z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA), ktorý preveril dva reaktory v elektrárni Ohi v prefektúre Fukui na západe Japonska. Inšpektori z IAEA by mali správu zverejniť vo štvrtok (2.2.).

02.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...