1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Irak a Irán chcú, aby OPEC znížila produkciu ropy

oil_well_2Tokio - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa na svojom najbližšom zasadnutí 14. decembra dohodne na znížení produkcie čierneho zlata, tvrdí iracký minister ropného priemyslu Abdul Kareem Luaibi.

Na budúci rok sa totiž očakáva pokles dopytu. Tento názor na budúcu ťažobnú politiku kartelu majú predovšetkým Irak a Irán, je však proti hlavnému prúdu vo vnútri OPEC.

Odborníci si naopak myslia, že zníženie ťažobných kvót je nepravdepodobné. Nepodporia ho totiž členovia kartelu z Perzského zálivu, ktorým súčasné ceny ropy vyhovujú.

Irán sa snaží presvedčiť ostatné členské štáty OPEC, aby vrátili produkciu na úroveň spred posledného zvýšenia, ktoré bolo reakciou na líbyjskú krízu. Irán spoločne s africkými producentmi a Venezuelou zablokoval na poslednom zasadnutí kartelu, ktoré sa konalo 8. júna, návrh na zvýšenie ťažobných kvót. Saudská Arábia a jej spojenci z Perzského zálivu však jednostranne napriek tomu zvýšili produkciu.

Abdul Kareem Luaibi tiež povedal pred novinármi, že očakáva ceny ropy v pásme 100 USD až 120 USD (74,3 až 89,2 eura) za barel (159 litrov). Irak podľa neho považuje toto cenové pásmo za primerané a prijateľné.

Cena ropy Brent zo Severného mora sa aktuálne pohybuje tesne nad 107 USD/barel a americká WTI sa obchoduje okolo úrovne 97 USD/barel.

24.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...