1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Investičný fond z Abú Zabí zvýšil podiel v OMV na takmer 25 %

OMVViedeň - Investičný fond z emirátu Abú Zabí zvýšil svoj podiel v rakúskej petrochemickej spoločnosti OMV, iba dva týždne po tom, ako firma oznámila, že sa postupne zbaví rafinačných a marketingových aktív.

Podľa dnešného oznámenia OMV fond International Petroleum Investment Company (IPIC) zvýšil podiel v OMV z 20,4 na 24,9 %. Najväčší podiel, okolo 28 %, kontroluje rakúska vládna holdingová agentúra ŐIAG. Fond investuje do viacerých oblastí energetiky a má podiely v 14 spoločnostiach po celom svete, napríklad vo firmách Cepsa, Ferrostaal, Nova Chemicals, Cosmo Oil, ako aj v chemickej firme Borealis, ktorej časť kontroluje OMV.  

OMV minulý mesiac informovala, že do roku 2014 sa plánuje zbaviť rafinačných a marketingových aktív za približne 1 miliardu eur. Namiesto toho sa bude sústreďovať na omnoho ziskovejší biznis, ktorým je prieskum a ťažba. Podľa analytikov má však OMV príliš ambiciózne plány, čo sa týka odhadov zisku z predaja, keďže trh s takýmito aktívami je v súčasnosti presýtený.

05.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)


 

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...