1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Imperial Oil investuje do zvýšenia ťažby ropy z ropných pieskov 9 mld. CAD

Oil_well_smallCalgary - Kanadská ropná spoločnosť Imperial Oil schválila rozšírenie projektu ťažby ropy z ložiska ropných pieskov Kearl v provincii Alberta.

Hodnota 2. fázy sa odhaduje na takmer 9 miliárd kanadských dolárov (6,71 miliardy eur).

Po dokončení 1. fázy celkovo trojfázového projektu, s čím sa počíta ku koncu roka 2012, by mal Kearl produkovať spočiatku 110.000 barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov). Momentálne je dokončených asi 80 % z 1. fázy. Po ukončení pripravovanej 2. fázy projektu, čo je naplánované na koniec roka 2015, sa produkcia zvýši na dvojnásobok.

Provincia Alberta má vďaka ropným pieskom tretie najväčšie rezervy ropy na svete, viac než 170 miliárd barelov. Vyššie rezervy majú len Saudská Arábia a Venezuela. Súčasnú dennú produkciu z týchto zdrojov na úrovni 1,5 milióna barelov plánuje do roku 2025 zvýšiť na 3,7 milióna barelov.

Ropné piesky, z ktorých sa ropa ťaží podstatne náročnejšie než z klasických ložísk, však stále vyvolávajú odpor ochranárskych skupín. Už pri výstavbe 1. fázy projektu Kearl proti nemu protestovalo viacero environmentálnych organizácií a obyvatelia regiónu. Imperial Oil vlastní 71 % projektu Kearl, zvyšný podiel kontroluje materská spoločnosť firmy Imperial, ktorou je americký ropný gigant Exxon Mobil.

23.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...