1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

IEA znížila odhad dopytu po rope v roku 2024 a zvýšila ho pre rok 2023

Oil Well6Paríž - Rast globálneho dopytu po rope bude v budúcom roku pomalší, ako sa pôvodne predpokladalo. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej najnovšej mesačnej správe.

Poukázala pritom na nevýrazné makroekonomické podmienky, "vypršanie" vplyvu zotavovania ekonomík po pandémii ochorenia COVID-19 a rozširovanie elektrických vozidiel.

IEA predpovedá, že rast dopytu po rope sa v roku 2024 spomalí na 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To je o 150.000 barelov denne menej ako v predchádzajúcej prognóze.

"Globálne ekonomické vyhliadky zostávajú náročné vzhľadom na prudko rastúce úrokové sadzby a prísnejšie bankové úvery, čo vyvíja tlak na podniky, ktoré sa musia vyrovnať tiež so spomalením výroby a obchodu," uviedla IEA.

V roku 2023 sa globálny dopyt po rope zvýši o 2,2 milióna barelov na 102,2 milióna barelov denne vďaka podpore leteckej dopravy v lete, zvýšeniu spotreby ropy pri výrobe energie a nárastu petrochemickej aktivity v Číne. Ázijská krajina, ktorá je najväčším dovozcom ropy, sa bude pritom podieľať viac ako 70 % na náraste dopytu aj napriek obavám o ekonomické zdravie.

Táto prognóza sa v porovnaní s predchádzajúcim odhadom IEA do značnej miery nezmenila.

V júni dosiahol dopyt rekordných 103 miliónov barelov denne a august by mohol priniesť ďalší vrchol, dodala IEA.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo svojej mesačnej prognóze vo štvrtok (10. 8.) zopakovala svoje odhady dopytu po rope, pričom v roku 2024 očakáva nárast o 2,25 milióna barelov denne v porovnaní s rastom o 2,44 milióna barelov denne v roku 2023.

Na strane ponuky sa produkcia v uplynulých mesiacoch výrazne spomalila aj v dôsledku dobrovoľného zníženia ťažby v Saudskej Arábii o 1 milión barelov denne od júla.

OPEC a jeho spojenci z aliancie OPEC+ začali koncom roka 2022 znižovať dodávky, aby podporili ceny ropy, a v júni predĺžili obmedzenie dodávok do roku 2024.

Ak budú pokračovať súčasné ciele OPEC+, dodávky ropy by sa v 3. štvrťroku mohli znížiť o 2,2 milióna barelov denne a vo 4. štvrťroku o 1,2 milióna barelov denne, čo by mohlo podporiť ďalšie zvýšenie cien, predpovedala IEA.

22.08.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...