1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

IEA znížila odhad dopytu po rope v roku 2012 o 160.000 barelov

Oil_well_smallLondýn - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej najnovšej správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, konštatuje, že spotreba ropy vo svete tento a budúci rok stúpne menej, ako pôvodne očakávala. Na príčine je spomaľovanie rastu globálnej ekonomiky.

Podľa najnovšej prognózy IEA sa dopyt po rope na budúci rok zvýši o 1,25 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), čo je o 160.000 barelov/deň menej, ako odhadovala v predchádzajúcej správe.

Na príčine sú slabšie ako očakávané výsledky vyspelých ekonomík v uplynulom 3. štvrťroku 2011 a pomalší rast globálnej ekonomiky, čo signalizuje, že aj spotreba ropy bude slabšia. Z údajov IEA totiž vyplýva, že v auguste stúpol dopyt po rope v Európe len o 0,3 % a agentúra sa domnieva, že sa na tom podieľal aj nákup vykurovacieho oleja pred zimnou sezónou.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu v utorok 11. októbra tiež znížila odhad rastu spotreby ropy vo svete v tomto roku, už štvrtýkrát po sebe, a to o 180.000 barelov denne na 880.000 barelov ropy/deň.

14.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...