1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Gazprom už nepočíta s vysokými ziskami z nemeckého energetického trhu

Gazprom_logoMoskva/Berlín - Ruský plynárenský koncern Gazprom začal brzdiť rozhovory s nemeckou energetickou spoločnosťou RWE o vytvorení spoločného podniku na prevádzku elektrární v niektorých krajinách západnej Európy.

Dôvodom sú klesajúce zisky v tomto sektore v Nemecku. Uviedli to dva nemenované zdroje blízke informáciám. Rozhovory by sa podľa najnovšej dohody z minulého týždňa mali predĺžiť o ďalšie mesiace s tým, že firmy potrebujú čas na sledovanie vývoja dopytu a marží v Nemecku.

Rastúcu neistotu Gazpromu potvrdili aj analytici. "Gazprom má stále väčší problém nájsť strategický význam vo vstupe do nemeckého energetického sektora," povedal analytik spoločnosti Renaissance Capital Derek Weaving. "Konkurenčné tlaky v európskom energetickom sektore sú veľmi silné, dokonca aj dlhoroční a veľkí hráči na tomto trhu ako E.ON, nedosahujú výrazné zisky," dodal.

Ruská spoločnosť v júli oznámila, že rokuje s RWE o vytvorení prvého spoločného podniku na produkciu elektrickej energie v západnej Európe. Predbežná dohoda počíta s tým, že Gazprom a RWE by mali spolu prevádzkovať paroplynové a tepelné elektrárne v Nemecku, Británii, Belgicku a Holandsku. RWE si od projektu sľubuje zníženie nákladov spojených s rozhodnutím nemeckej vlády zatvoriť do roku 2022 všetky jadrové elektrárne v krajine a práve pre zatváranie jadrových elektrární a väčší záujem o plyn mal o projekt záujem aj Gazprom.

09.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

Súvisiace články:

Gazprom prevzal nemeckú firmu Envacom Service

GazpromEnergoHolding chce vstúpiť na európsky trh s elektrinou

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...