1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Gazprom podpísal s partnermi dohodu o rozdelení podielov v Južnom prúde

gas_fire_smallSoči - Ruský energetický gigant Gazprom dnes podpísal s európskymi firmami EdF, Eni a Wintershall dohodu o rozdelení akcií nového plynovodu Južný prúd (South Stream).

Gazprom doposiaľ označoval tieto tri západoeurópske firmy za svojich partnerov, dnes však s nimi podpísal dohodu, ktorá je legálnym záväzkom.
Podľa tejto zmluvy Gazprom bude vlastniť 50-% podiel z nového plynovodu, taliansky Eni 20 %, zatiaľ čo francúzska firma EdF a nemecká Wintershall dostanú každá po 15 %.

Južný prúd má po dne Čierneho mora transportovať plyn z Ruska do Európy. Plynovod by mal byť uvedený do prevádzky v roku 2015 a ročne by mal dodať 63 miliárd metrov kubických (m3) plynu, ktorý si rozdelia Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko, Rakúsko a Taliansko. Druhá vetva plynovodu bude dodávať komoditu Chorvátsku, Macedónsku, Grécku a Taliansku.
Generálny riaditeľ Eni Paolo Scaroni ruským novinárom po podpise zmluvy povedal, že v prvej polovici roka 2012 všetky zúčastnené firmy predložia investičný plán potenciálnym poskytovateľom úverov. Scaroni odhaduje, že výstavba podmorského potrubia bude pravdepodobne stáť 10 miliárd USD (7,25 miliardy eur).

Južný prúd je vážnym konkurentom plynovodu Nabucco, ktorý je projektom Európskej únie a má pomôcť znížiť jej závislosť od dodávok komodity z Ruska. Nabucco má totiž priviesť tiež na juh Európy plyn z oblasti Kaspického mora cez územie Turecka.

19.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...