1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Gazprom ovplyvnil predaj siete Net4Gaz v Česku

Gazprom buildingPraha - Nemecký energetický koncern RWE sa dostal v Česku nečakane do problémov.

Jeho zámer predať svoju plynovodnú sieť Net4Gas za desiatky miliárd Kč ovplyvnil ruský Gazprom, ktorý na priamy pokyn Kremľa informoval, že v budúcnosti pri preprave plynu hodlá úplne obísť Ukrajinu. Potenciálni záujemcovia o Net4Gaz teraz nevedia, akú hodnotu budú mať české plynovody, ktoré historicky nadväzujú na trasu z Ruska cez Ukrajinu a Slovensko.

Podľa niektorých zdrojov denníka E15 sa môže hodnota spoločnosti Net4Gas dramaticky znížiť.

Pre skupinu RWE, ktorú vlani zasiahol odchod Nemecka od jadrovej energetiky a ktorú v Česku zaťažuje nevýhodný dlhodobý kontrakt práve s Gazpromom, je to ďalšia rana.

Plyn síce prúdi do Česka i zo západu, chystajú sa aj ďalšie prepojenia plynovodov zo severu a juhu, ale to všetko je zatiaľ s otáznikom. Východná cesta sa pokladala za istú.

Zo strany Rusov môže ísť predovšetkým o hrozbu namierenú proti Ukrajincom, s ktorými vedú okolo plynu dlhoročné spory. Faktom je, že aj podmorským plynovodom Severný prúd cez Baltik pôvodne Gazprom "iba" hrozil tranzitným krajinám, až ho spolu s Nemcami postavil. A jeho prvá časť od jesene minulého roku je už v prevádzke.

Jedným z uchádzačov o české plynovody by mohol byť práve samotný Gazprom. Podľa dostupných informácií však paradoxne váha a prepočítava, či sa má o Net4Gaz vôbec zaujímať.

28.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...