1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Gazprom kvôli nízkym teplotám v Rusku znižuje dodávky plynu do Európy

Gazprom buildingMoskva/Brusel - Gazprom znižuje dodávky plynu do Európy, ktorá je jeho najväčším zahraničným trhom.

Týmto spôsobom sa snaží pokryť nárast domáceho dopytu, spôsobený nízkymi teplotami. Rusko totiž v súčasnosti sužuje chladná zima s teplotami pod mínus 20 stupňov Celzia.

Ruský exportér plynu obmedzil dodávky do Talianska cez rakúske územie, ktoré sú v porovnaní s normálnou úrovňou o 10 % nižšie, informovala v utorok (31. 1.) Európska komisia (EK) s odvolaním sa na talianske ministerstvo pre hospodársky rozvoj. Podľa mediálnych správ Gazprom tiež znížil dodávky cez plynovod Jamal, ktorý vedie cez Poľsko do Nemecka.

Predstavitelia Gazpromu a jeho exportnej divízie správy o znížení dodávok do Európy nekomentovali.

EK uviedla, že má k dispozícii dostatok zemného plynu na pokrytie výpadku dodávok. "Členské štáty únie dokážu v súčasnosti pokryť chýbajúce dodávky z Ruska plynom z podzemných zásobníkov a plynom od alternatívnych dodávateľov," uviedla hovorkyňa EK Marlene Holznerová. "Ak zoberieme do úvahy prebytok plynu na európskych trhoch z posledných týždňov, komisia verí, že trh dokáže alokovať plyn tam, kde je najviac potrebný."

Holznerová dnes povedala pre Euobserver, že zníženie dodávok z Ruska aktuálne neznamená krízu a Taliansko má dostatok plynu. Dodala, že dodávky sú na normálnych úrovniach do krajín EÚ, ktoré sú viac závislé od ruského plynu, ako je napríklad Slovensko, Maďarsko alebo Poľsko. Okrem toho sa podľa nej očakáva, že Gazprom v priebehu niekoľkých dní zvýši ťažbu.

Európa je vo vysokej miere závislá od plynu z Ruska, Taliansko pokrýva asi 80 % svojej spotreby dovozom, pričom 30 % z neho pochádza z Ruska.

Talianske ministerstvo hospodárskeho rozvoja informovalo EK, že distribučná plynovodná sieť Snam Rete Gas zaznamenala pokles plynu prichádzajúceho z Ruska cez Tarvisio na hraniciach s Rakúskom o 8 miliónov kubických metrov, čo predstavuje 10 % normálnych denných dodávok touto trasou. Ministerstvo dodalo, že Taliansko pokrylo výpadok plynom zo zásobníkov, ktoré sú naplnené približne na 65 %, a z iných zdrojov, vrátane Nórska a Alžírska.

Schopnosť Gazpromu reagovať na prudký nárast dopytu obmedzuje rýchlosť, s ktorou dokáže čerpať plyn zo svojich podzemných zásobníkov, aby doplňoval produkciu zo sibírskych polí.

03.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...