1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Gazprom chce začať výstavbu Južného prúdu už tento rok

Gazprom buildingMoskva - Ruský energetický gigant Gazprom chce urýchliť začiatok výstavby plynovodu Južný prúd, ktorým sa bude dopravovať komodita do Európy tak, aby obchádzala územie Ukrajiny.

Moskva - Ruský energetický gigant Gazprom chce urýchliť začiatok výstavby plynovodu Južný prúd, ktorým sa bude dopravovať komodita do Európy tak, aby obchádzala územie Ukrajiny.
Ukrajina sa snaží presvedčiť Rusko, aby jej znížilo cenu a objem dodávok plynu, ale zatiaľ bez úspechu.

Spory bývalých sovietskych republík o dodávky plynu v minulosti opakovane viedli k prerušeniu jeho transportu do Európy. Najhoršia situácia bola v januári 2009, keď sa Európa uprostred zimnej vykurovacej sezóny ocitla dva týždne bez plynu. Niektoré krajiny, vrátane Slovenska, museli vyhlásiť núdzový stav a firmy, ktoré sú veľkými spotrebiteľmi plynu, museli zastaviť výrobu.
Odvtedy každý spor o plyn medzi Kyjevom a Moskvou, ktorý tradične graduje začiatkom roka, vyvoláva v Európe obavy, že sa zopakuje situácia z roku 2009.

Južný prúd je však rivalom európskeho projektu Nabucco. Plynovod má od roku 2015 dopravovať do Európy z oblasti Kaspického mora približne 63 miliárd kubických metrov (m3) komodity ročne

Gazprom by chcel začať s jeho výstavbou už v decembri 2012, a nie v roku 2013, ako pôvodne plánoval.

Výstavba Južného prúdu by mala stáť viac ako 16 miliárd eur a ruský štátny monopol bude vlastniť 50-% podiel plynovodu, ďalších 20 % má patriť talianskej spoločnosti Eni a zvyšných 30 % si rovným dielom rozdelia francúzska EDF a nemecká Wintershall.

Podľa analytikov sú ale odhadované náklady na Južný prúd príliš vysoké. Domnievajú sa preto, že Gazprom by sa mal radšej dohodnúť s Ukrajinou na podmienkach dovozu plynu do susednej krajiny.

23.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...