1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Gazprom chce tento rok vyviezť do Európy 164 miliárd m3 plynu

Gazprom gas tankMoskva - Ruský plynárenský koncern Gazprom vyviezol v minulom roku do Európy 150 miliárd kubických metrov (m3) zemného plynu, čo oproti roku 2010 znamená rast zhruba o 8 %.

Je to však menej, než firma pôvodne počítala, keďže v priebehu minulého roka očakávala, že vývoz dosiahne 155 až 158 miliárd m3.

Tento rok chce objem zvýšiť na 164 miliárd m3. To napriek momentálnemu obmedzeniu dodávok pre prudký pokles teplôt v Rusku a tým zvýšenému tlaku na dodávky na domácom trhu, či rastúcemu tlaku alternatívnych surovín, ako je napríklad skvapalnený zemný plyn z Ázie.

Firma pred niekoľkými dňami informovala, že plánuje vývoz do Európy zvýšiť cez bieloruskú sieť, ktorú medzičasom získala pod svoju kontrolu. Cez tranzitnú sieť Bieloruska chce zvýšiť vývoz tento rok zhruba o 13 %, čo predstavuje 4 miliardy m3 plynu. V minulom roku vyviezla firma cez Bielorusko do Európy 31,3 miliardy m3 suroviny. Dôvodom sú spory s Ukrajinou za kontrakt z roku 2009, ktorý je podľa Kyjeva pre Ukrajinu nevýhodný. V dôsledku toho Kyjev informoval, že tento rok chce znížiť dovoz plynu z Ruska.

06.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...