1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fitch potvrdila SPP rating na úrovni A s negatívnym výhľadom

spp_logo_1Varšava - Ratingová agentúra Fitch potvrdila dlhodobý emisný rating Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) v domácej a zahraničnej mene na úrovni A s negatívnym výhľadom.

Podľa Fitch táto známka odráža solídne a stabilné zisky z tranzitu a distribúcie plynu a nízku zadlženosť spoločnosti v porovnaní s jej súpermi.

Dôvodom negatívneho výhľadu sú zase riziká, ktoré predstavuje neziskový segment dodávok plynu koncovým odberateľom, ako aj pretrvávajúca neistota v súvislosti s reguláciou cien plynu zo strany štátu, ktorý má majoritný podiel v SPP.

Práve segment dodávok plynu je najslabším článkom SPP. Fitch odhaduje, že za rok 2010 nevykázal zisk pred úrokmi, zdanením odpismi a amortizáciou (EBITDA), ale stratu. Na príčine sú rozdiely v cene, za ktorú SPP plyn nakupuje a ktorá je zakotvená v dlhodobom kontrakte a vo veľkoobchodnej cene plynu na Slovensku. Regulovaná cena komodity pre slovenské domácnosti totiž nepokrýva všetky náklady SPP. Tieto rozdiely v cenách budú mať podľa Fitch vplyv na hospodárske výsledky SPP aj v tomto a nasledujúcich rokoch.

05.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...