1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Export ruského LNG do Európy a Ázie v minulom roku klesol

LNGMoskva - Export ruského skvapalneného zemného plynu (LNG) dosiahol v závere roka rekordnú hodnotu, za celý minulý rok však klesol, pod čo sa veľkou mierou podpísal export do Ázie. Poukázali na to predbežné údaje britskej burzovej skupiny LSEG.

Rusko vyviezlo vlani 31 miliónov ton LNG, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje pokles o 6 %. Dôvodom boli plánované odstávky závodov počas letných mesiacov pre údržbu. Za mesiac december však export dosiahol rekordnú hodnotu 3,2 milióna ton, z čoho 1,9 milióna ton pochádzalo z projektu Jamal LNG.

Z jednotlivých regiónov klesol export ruského LNG najmä do Ázie. Na tento trh vyviezlo Rusko vlani zhruba 15 miliónov ton, čo oproti roku 2022 predstavuje pokles o 11 %. Klesol aj vývoz do Európy, avšak iba o 1,9 % na približne 16 miliónov ton. Európa vlani výrazne zvýšila nákupy LNG po tom, ako prudko znížila dovoz zemného plynu z Ruska plynovodmi v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Väčšina LNG z Ruska smerovala od najväčšieho ruského producenta LNG, firmy Novatek. Spoločnosť exportovala vlani 18,7 milióna ton LNG z projektu Jamal LNG a 800.000 ton dodala z Kriogaz-Vysotsk v Baltickom mori, dodala LSEG. Ďalšie dodávky zabezpečilo Rusko z projektu Sachalin-2, ktorý kontroluje ruský plynárenský koncern Gazprom. Z tohto projektu smerovalo na export vyše 10 miliónov ton, čo bolo zhruba o 10 % menej než v roku 2022.

Projekt LNG Portovaja dodal na zahraničné trhy vlani 1,4 milióna ton LNG, väčšina pritom smerovala do Turecka a Grécka, tri dodávky však putovali aj do Číny. Jeden z týchto nákladov vypravilo Rusko cez Severnú morskú cestu, ktorú Moskva považuje za alternatívu voči Suezskému prieplavu.

09.01.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...