1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Elektroenergetika Európy potrebuje v najbližšom štvrťstoročí 1,9 bil. eur

electricityPylonBratislava - Európsky elektroenergetický priemysel bude v nasledujúcich 25 rokoch potrebovať približne 1,9 bilióna eur, ak má uspokojiť rastúci dopyt po elektrine a zároveň spĺňať čoraz prísnejšie environmentálne normy.
"Podľa najlepších odhadov bude v najbližších 15 rokoch potrebných približne 1 bilión eur na financovanie výstavby nových výrobných kapacít s výkonom viac ako 600 GW v celej Európe. Z týchto peňazí bude treba približne 24 % na programy veterných turbín a ďalších 18 % na solárnu energiu, pričom budú potrebné aj nové veľké kapacity v tradičnejších formách výroby energie, ako je uhlie, plyn, hydroenergetika a jadrová energia," uvádza sa v aktuálnej správe zverejnenej spoločnosťou KPMG a pripravenej na základe rozhovorov s vybranými vedúcimi európskymi bankami.

"Zatiaľ čo väčšiu časť týchto kapacít absorbuje západná Európa, očakáva sa vyšší rast dopytu aj v strednej a východnej Európe s 2,1-% ročným rastom v porovnaní s 1,3-% v rozvinutejšej západnej Európe. Tento región bude tiež potrebovať proporcionálne viac investícií do nových kapacít, ktoré majú nahradiť starnúce zariadenia energetickej infraštruktúry," konštatuje sa ďalej v správe.

"Všetky banky bez výnimky zdôraznili zásadný význam stabilného a podporujúceho regulačného režimu pre úspech dohody o financovaní akéhokoľvek projektu. Pre poskytovateľov úverov je rozhodujúce, aby vlády vytvárali dôveru a poskytovali jasné usmernenia a stabilnú legislatívu na podporu špecifického projektu alebo technológie," uviedol globálny vedúci oddelenia KPMG pre energetiku a sieťové odvetvia Peter Kiss.

Banky predovšetkým vyslovili najväčšie obavy z retroaktívnej legislatívy, pretože takéto praktiky úplne narúšajú starostlivo vypracované podnikateľské modely.

"Niet pochýb, že ak chcú byť nové, kapitálovo náročné energetické projekty úspešné, musia prejsť čoraz väčším počtom prísnych skúšok, aby dokázali, že spĺňajú finančné kritériá. Developéri, ktorí venujú veľkú pozornosť etape plánovania a podaria sa im základné veci, dostanú aj financie - a za primerané náklady - na veľmi potrebné budúce investície do elektroenergetického odvetvia. Tí, ktorí tak neurobia, budú mať ťažkosti a môžu nakoniec zaplatiť vysokú konečnú cenu," dodal Kiss.

16.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...