1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Egypt obnovil dodávku zemného plynu do Izraela a Jordánska

gas_pipelineTel Aviv - Egypt obnovil dodávku zemného plynu do Izraela a Jordánska.

Informoval o tom dnes americký akcionár izraelskej spoločnosti East Mediterranean Gas Co, ktorým je Ampel-American Israel Co.

Dodávka paliva bola prerušená v pondelok (4. 7.) po útoku sabotérov na medzinárodný plynovod. Potrubie poškodili od februára tohto roku už tretíkrát. Predchádzajúce explózie zastavili jeho činnosť na týždne. Došlo k nim 27. apríla a 5. februára.

Zatiaľ je kapacita dodávky zemného plynu len na úrovni 30-40 % dohodnutého objemu. Izraelská štátna elektrárenská spoločnosť informovala, že je pripravená nahradiť výrobu elektrickej energie z plynových generátorov uhoľnými kapacitami. Okrem toho v čase špičky uvedie do prevádzky aj dieselové a iné náhradné zdroje.

Izrael kryje dovozom z Egypta 45 % ročnej spotreby zemného plynu. Kupuje ho na základe 20-ročnej dohody, ktorá bola podpísaná v roku 2005. Zvyšok spotreby plynu získava zo svojho ložiska Yan Thetis, ktoré sa nachádza pri pobreží Stredozemného mora.

06.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...