1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Druhá rusko-ukrajinská plynová vojna nebude

gas_pipelineKyjev - Ukrajinský premiér Nikolaj Azarov v Kyjeve vyjadril presvedčenie, že k druhej rusko-ukrajinskej plynovej vojne nedôjde. Súčasne dodal, že "dovtedy, pokiaľ sa nedohodneme, budeme plniť našu dohodu".
"Jasne a úplne jednoznačne chcem odkázať všetkým: Nikto sa nikdy nedočká nijakých vojen, vrátane 'plynových' s naším strategickým partnerom, s Ruskom. Áno, teraz sú medzi nami rozpory ... Dohodu pokladáme pre nás za nevýhodnú, v dôsledku ktorej trpia naši občania, celá naša krajina a ekonomika," uviedol Azarov v rozhovore pre televíznu stanicu Inter.

Ukrajinské štátne orgány považujú dlhodobý kontrakt na dodávku ruského plynu, ktorý podpísala predchádzajúca vláda premiérky Julie Tymošenkovej, za nevýhodný a pokúšajú sa zmeniť jeho podmienky.

Agentúra Interfax uviedla, že Ukrajincov neuspokojila ani zľava 100 USD (70,15 eura) na 1000 kubických metrov paliva a Ukrajina žiada nové zľavy.

Minulý týždeň vedenie Ukrajiny informovalo o pláne rozdeliť spoločnosť Naftogaz Ukrajiny. Vedenie štátu je presvedčené, že táto zmena povedie aj k revízii rusko-ukrajinskej dohody o dlhodobých dodávkach plynu. Azarov povedal, že plán rozčlenenia Naftogazu je dôkladne premyslený. Jeho realizáciou sa majú vytvoriť podmienky na efektívny systém ťažby ropy a plynu v krajine, ich dopravu a distribúciu. Dodal, že ťažba ropy si vyžaduje obrovské investície. Vláda bude na ňu vyčleňovať prostriedky zo štátneho rozpočtu, ale kľúčovou úlohou bude, aby prišli do tohto sektora ukrajinskej ekonomiky zahraniční investori.

07.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...