1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Domácnosti v SR míňajú na energie 12 % príjmov, v EÚ je to najviac

gas_fire_3Bratislava - Priemerná slovenská domácnosť minula v 2. štvrťroku 2011 takmer 12 % svojho príjmu na energie.

V celkovom hodnotení sa tak podľa indexu energetickej chudoby Slovensko zaradilo za ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky. Ako na dnešnom workshope uviedol Peter Marčan z Inštitútu energetickej bezpečnosti (ESI), ide o jav, ktorý získava na význame najmä počas krízy. "Energetická chudoba, ako sociálny fenomén, sa dostáva do popredia aj na úrovni celej Európskej únie," uviedol Marčan.

Podľa ESI je vývoj v období od roku 2006 do roku 2011 priaznivý, keďže priemerný pomer výdavkov na energie ku príjmom domácností klesol zhruba o 4 percentuálne body na 12 %. V porovnaní s krajinami Európskej únie je však podľa indikátora energetickej chudoby Slovensko na poslednej priečke rebríčka.

Ako však Marčan upozornil, umiestnenie jednotlivých krajín je do veľkej miery ovplyvnené rozdielnou metodikou. "Aj tento výsledný index má istú odchýlku, ktorá vychádza z toho, že zber dát a vyhodnocovanie dát je v jednotlivých krajinách rozdielne," vysvetlil Marčan. Napriek tomu však platí fakt, že Slovensko patrí v rámci rizika energetickej chudoby medzi najohrozenejšie krajiny únie. "Ten problém u nás je do veľkej miery významnejší ako v západnej Európe," podotkol Marčan.

V rámci riešenia tohto problému odporúča inštitút zadefinovať energetickú chudobu a zraniteľnosť odberateľov. Takisto môže pomôcť zavedenie sociálnych taríf s participáciou štátu, alebo intenzívnejšia podpora energetickej efektívnosti budov, či budovanie efektívnejších zdrojov tepla.

Štúdia o energetickej chudobe, ktorú vypracoval ESI a Centrum pre ekonomické a sociálne analýzy M.E.S.A. 10, porovnáva jednotlivé krajiny na základe údajov zo štatistických úradov o priemerných platoch a cenách energií v EÚ. Hoci energetická chudoba zatiaľ nemá presnú definíciu, všeobecne sa za jej hranicu považuje stav, kedy domácnosť míňa na energie viac ako 10 % svojho príjmu.

20.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...