1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čistý zisk Shell sa v 3. kvartáli zvýšil o 100 % na 7 miliárd eur

shell_gas_station_1Hague - Najväčšia ropná spoločnosť v Európe, britsko-holandský koncern Royal Dutch Shell, dosiahla v 3. štvrťroku až dvojnásobný nárast zisku na 7 miliárd USD (5,03 miliardy eur) z 3,5 miliardy USD v rovnakom období minulého roka.

Vďačí za to zdraženiu ropy, vyšším rafinačným maržiam, solídnemu dopytu a tiež predaju niektorých aktív.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg odhadovali, že Shell bude mať za tri mesiace do konca septembra zisk 6,6 miliardy USD.

Tržby koncernu v sledovanom období vzrástli o 33 % na 127 miliárd USD. Okrem toho Shell získal 1,8 miliardy USD z predaja niektorých aktív, napríklad rafinérie v Británii.

Produkcia spoločnosti v 3. kvartáli klesla medziročne o 1,6 % na 3,01 milióna barelov denne. Shell ale upozorňuje, že hoci sa objem ťažby na starších ropných poliach začína znižovať, postupne ich nahrádza produkcia z nových polí, ktorá bude stúpať. Firma investuje do nových projektov, aby zvýšila svoje ťažobné kapacity.

Za vyšší, ako očakávaný zisk vďačí Shell predovšetkým zdraženiu ropy. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent v 3. kvartáli dosiahla v priemere 113 USD za barel, čo je medziročne o 48 % viac.

28.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...