1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čínske energetické firmy potichu obmedzujú aktivity v Iráne

china_flag_1Peking - Čína začala potichu obmedzovať svoje aktivity a investície v ropnom a plynárenskom sektore v Iráne. Podľa pozorovateľov sa tak snaží vyjsť v ústrety Washingtonu a vyhnúť sa sankciám USA pre veľké čínske energetické podniky.

Pre Irán sa tak situácia v nemalej miere skomplikovala, keďže Čína je jednou z mála vplyvných krajín, ktorá je schopná poskytnúť stále izolovanejšiemu štátu dostatok investícií na rozvoj strategického sektora.

Najnovšie však štyria zástupcovia čínskych spoločností informovali, že v posledných mesiacoch obmedzili investície a aktivity v rámci spoločných podnikov v Iráne. Priznali, že čiastočným dôvodom je úsilie Pekingu zmierniť napätie medzi Čínou a administratívou amerického prezidenta Baracka Obamu. Zároveň tým znížia riziko, že čínske firmy sa dostanú na "čiernu listinu" Washingtonu za spoluprácu s Iránom, ktorý sa s USA dostal do konfliktu pre svoj jadrový program.

Obama a kľúčoví členovia jeho kabinetu tlačia na Čínu, aby pomohla obmedziť jadrové aktivity blízkovýchodnej krajiny a viceprezident USA Joe Biden túto tému otvoril aj na nedávnej návšteve Číny. Podľa jedného z predstaviteľov čínskych firiem americkí zástupcovia začali doslova klopať na dvere čínskych podnikov.

"Číňania začali s Američanmi potichu predsa len spolupracovať," povedal pre agentúru Reuters zdroj z amerického Kongresu, podľa ktorého k zmene začalo dochádzať ku koncu roku 2010. "Vtedy začali dávať najavo, že verejne to síce povedať nemôžu, no všimneme si, že v nových kontraktoch pokračovať nebudú," povedal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, keďže vzťahy s Čínou sú vždy citlivou záležitosťou.

Teherán si obmedzenie aktivít zo strany Číňanov všimol a už čínske firmy vyzval, aby v energetických projektoch pokračovali, inak o ne môžu prísť. CNPC, najväčšiu štátnu čínsku ropnú a plynárenskú firmu, Irán od júna už dvakrát varoval, aby urýchlila práce na obrovskom plynárenskom ložisku Južný Pars, ak nechce o kontrakt za miliardy dolárov prísť. CNPC totiž od roku 2010, keď kontrakt podpísala, stále odkladá práce na prieskumných vrtoch. Ešte predtým čínska trojka CNOOC stiahla svojich ľudí z plynového ložiska Severný Pars po tom, ako jej koncom roku 2010 dal Peking najavo, aby práce na projekte zastavila. Uviedli to dva nemenované čínske zdroje z energetického priemyslu.

Podľa analytikov sa síce nedá očakávať, že Čína úplne preruší vzťahy s Iránom, v posledných mesiacoch napríklad zvýšila dovoz ropy z tejto krajiny, vzťahy však budú podstatne napätejšie.

06.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...