1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Cena tepla v Košiciach vyvolala mediálnu prestrelku

teplaren_kosiceKošice – Tepláreň Košice, a.s. (TEKO) po týždni zareagovala na vyjadrenia bývalého generálneho riaditeľa tejto spoločnosti a súčasného viceprimátora Košíc Ladislava Lazára, ktorý prezentoval stanovisko ku podaniu nového cenového návrhu spoločnosti TEKO na Úrad pre reguláciu strategických odvetví (ÚRSO), týkajúceho sa zvýšenia variabilnej zložky ceny tepla pre mesiace október až december 2011. Podľa stanoviska TEKO Lazár zároveň vo svojich vyjadreniach spochybnil auditovaný hospodársky výsledok za rok 2010.

„V nadväznosti na uvedené medializované informácie manažment TEKO vyjadruje znepokojenie nad viacerými neodôvodnenými verejnými obvineniami. Ak má Ing. Ladislav Lazár akékoľvek dôkazy o zlom a likvidujúcom riadení spoločnosti, respektíve zneužívaní postavenia spoločnosti voči svojim odberateľom, TEKO ho vyzýva, aby ich predložil členom predstavenstva, dozornej rady a 100 percentnému akcionárovi spoločnosti, Fondu národného majetku,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa TEKO Anna Podlesná.

Na tlačovej konferencii 5. septembra informoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ TEKO Miroslav Nosál, že najväčší vplyv na rozhodnutie podať nový cenový návrh na ÚRSO mal výrazný medziročný nárast cien uhlia a plynu. „Spoločnosť Tepláreň Košice v roku 2011 vyhlásila dva tendre na dodávky čierneho energetického uhlia pre zabezpečenie vykurovacej sezóny 2011 - 2012. Ceny uhlia oproti roku 2010 vzrástli o takmer 40 percent,” povedal Nosál s tým, že ceny plynu má spoločnosť fixované do konca roka 2011, avšak musí rešpektovať aktuálne zvýšenie cien plynu SPP o 11 percent v nadväznosti na rozhodnutie ÚRSO platné od júla 2011. V súčasnosti TEKO pripravuje nový tender na dodávky zemného plynu pre rok 2012.

Po zverejnení týchto informácií reagoval Magistrát mesta Košice tak že mesto, ako zriaďovateľ a 100 percentný akcionár spoločnosti Tepelné hospodárstvo, s.r.o. Košice (TEHO) dôrazne protestuje proti navrhovanému zvýšeniu cien tepla dodávateľom tepla v Košiciach spoločnosťou TEKO. „V cenovom návrhu TEKO sú uvedené nepravdivé vyhlásenia predstaviteľov tejto spoločnosti o plánovanom len 5,3 percentnom náraste ceny. Celková cena tepla v mesiaci september 2011, ktorú účtuje TEKO svojim odberateľom je zhruba 13,40 eur za GJ bez DPH, po navrhovanom zvýšení v mesiaci október 2011 by bola asi 15,20 eur za GJ bez DPH, čo predstavuje nárast ceny o takmer 14 percent,“ vyhlásil vtedy Lazár.

Podľa manažmentu TEKO však účtovná závierka poskytuje vo všetkých významných súvislostiach pravdivý a verný obraz finančnej situácie spoločnosti TEKO k 31. decembru 2010 a výsledku jej hospodárenia za rok končiaci k uvedenému dátumu v súlade so Zákonom o účtovníctve.

„Ing. Ladislav Lazár má so spoločnosťou Tepláreň Košice, a.s. uzavretú stále platnú pracovnú zmluvu, podľa § 42 a nasl. a § 54 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce a preto sa na neho stále vzťahujú povinnosti vyplývajúce z pracovno-právneho vzťahu,“ doplnila Podlesná.

Lazár následne reagoval tým, že sa nenechá zastrašovať. „Všetky fakty, ktoré som vo svojich vyhláseniach uviedol sú pravdivé a overiteľné. O situácii v TEKO som na pôde NR SR informoval aj poslancov a zástupcov Fondu národného majetku. Z úrovne mesta sme upovedomili ÚRSO, že TEKO má záujem neadekvátne navýšiť ceny, čo považujeme za prvý krok k nevýhodnej privatizácii, na ktorú doplatia všetci Košičania,“ povedal Lazár.

14.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...