1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Cena primárnych energií by mala byť známa najneskôr do 15. októbra

euro_bankovkyBratislava - Problém postupu pri každoročnom schvaľovaní cien tepla je podľa slov predsedu predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslava Obšivaného legislatívneho charakteru. Dodávatelia a výrobcovia tepla sú totiž povinní nahlásiť regulačnému úradu ceny tepla, ktoré by mali platiť v nasledujúcom roku, do 31. októbra bežného roku.

"Žiaľ v tomto čase ešte nie sú známe ceny primárnych energií - plynu, elektriny, vody, a to nám robí problémy. V návrhu pre Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) tak uvádzame len nejaké odporúčané ceny primárnych energií, ktoré nám dá regulačný úrad. V konečnom dôsledku ešte následne dôjde k zmenám počas novembra, kedy regulačný úrad definitívne schváli ceny primárnych energií pre výrobu tepla. Až potom sa môžeme dostať k nejakým relevantným číslam o tom, aká bude cena tepla na nasledujúci rok," uviedol dnes pre TASR v Bratislave na energetickej konferencii Efektívna energia Obšivaný.

"Cena primárnych energií by mala byť známa najneskôr do 15. októbra. To je naozaj hraničný termín, pretože naši odberatelia tepla si do konca septembra musia nahlásiť predpokladaný odber tepla na budúci rok. Druhým dôležitým údajom je cena primárnych energií, ktorú keby sme vedeli do 15. októbra, tak ceny v návrhu pre regulačný úrad by boli relevantné a obsahovali by všetky zložky, ktoré cena má mať," spresnil.

"Určite optimálne by bolo, keby sme ceny primárnych energií už definitívne vedeli pred nahlasovaním cien, čiže skôr ako je 31. október. Takto vlastne musíme čakať počas novembra, aj do začiatku decembra. Žiaľ každý rok dostávame ceny tepla takto neskoro, a teda dovtedy sa nevieme zásadne vyjadriť k tomu, ako bude s cenou tepla na budúci rok," konštatoval.

"Spolupracujeme s našimi odberateľmi, ktorými sú bytové družstvá, spoločenstvá vlastníkov bytov a iní odberatelia, aj priemyselní, ktorí tiež čakajú, aká cena tepla bude pre budúci rok. Aj oni si musia nastaviť zálohové platby pre svojich vlastníkov bytov alebo jednotlivých užívateľov bytov. Dnes to nevedia. Takisto priemysel by už v novembri mal mať plán svojej hospodárskej činnosti pre budúci rok uzavretý, mal by vedieť, aké bude mať náklady na výrobu niečoho, čo vyrába," zdôraznil.

"Ja vidím východisko v určitej úprave, v posune termínov nahlasovania a schvaľovania cien jednotlivých komodít a primárnych energií tak, aby na seba nadväzovali. Tým by sa vlastne odstránilo to, že ešte v novembri nevieme, aká bude cena tepla na budúci rok," dodal.

18.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...