1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bulharsko odstúpilo od výstavby ropovodu z Ruska do Grécka

oil_pipeline_transneftSofia - Bulharsko sa rozhodlo odstúpiť od výstavby spoločného ropovodu s Ruskom, ktorým sa mala komodita transportovať do Grécka.

Vláda v Sofii ako dôvod uviedla, že nie je ekonomicky a finančne uskutočniteľný. Okrem toho sa kabinet v Sofii obáva, že prípadné havárie by mohli mať negatívny vplyv na životné prostredie a uškodiť turistickému ruchu.

Minister financií Simeon Djankov po zasadnutí kabinetu vyhlásil, že Sofia bude o svojom rozhodnutí informovať Rusko aj Grécko. Zároveň bagatelizoval hrozbu pokuty za porušenie trojstrannej zmluvy z roku 2007.

Bulharskí analytici tento verdikt uvítali a tvrdia, že kabinet v Sofii postupoval správne, pretože projekt nebol pre krajinu výhodný.

Rozhodnutie Bulharska zasadí poriadny úder Rusku, ktoré sa snaží získať dominantné postavenie na európskom trhu s energiami. Navyše, Moskva nemá rada odmietnutia. Podľa analytikov je preto možné, že Bulharsko pocíti istý negatívny dopad svojho rozhodnutia, ale tento projekt pre Rusko nebol kľúčový. Tým je predovšetkým plynovod Južný prúd, takže Moskva viac stojí o to, aby Bulharsko podporilo plynovod a má tiež záujem o získanie objednávky na výstavbu novej jadrovej elektrárne v balkánskej krajine, preto si nemôže dovoliť zhoršenie vzťahov so Sofiou.
Ropovod mal viesť po dne Čierneho mora a cez územie Bulharska prepravovať komoditu do gréckeho terminálu v Alexandopolise. Bulharsko by ročne zarobilo na poplatkoch za transport 35 miliónov USD (26,14 milióna eur). Ale v prípade, že by došlo k úniku ropy a znečisteniu pobrežia, náklady na jeho vyčistenie by dosahovali milióny dolárov a o ďalšie milióny by Bulharsko prišlo na príjmoch z cestovného ruchu.

Podľa pôvodnej dohody malo mať Rusko v spoločnom projekte 51-% podiel a Bulharsko a Grécko si mali rozdeliť zvyšných 49 % rovným dielom.

08.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...