1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Bulharsko a Turecko podpíšu politickú dohodu o výstavbe plynovodu

pipeline1Sofia - Bulharsko a Turecko podpíšu politickú dohodu o výstavbe plynovodu, ktorý prepojí siete potrubí oboch susediacich krajín a umožní aj transport plynu z oblasti Kaspického mora do Európy. Oznámil to bulharský minister energetiky Trajčo Trajkov po stretnutí so svojím tureckým partnerom Tanerom Yildizom.

Bulharsko, ktoré je takmer výhradne závislé od dodávok plynu z Ruska, sa v rámci stratégie Európskej únie pokúša o diverzifikáciu ako zdrojov plynu, tak transportnej siete, preto buduje prípojky do susedných krajín: Turecka, Grécka, Rumunska a Srbska.

"Bulharsko a Turecko podpíšu politickú dohodu, vďaka ktorej získa projekt strategický význam pre oba štáty," vyhlásil Trajkov.

"Plynovod medzi Bulharskom a Tureckom, spolu s prípojkou do Grécka, umožní dodávateľom z Kaspickej oblasti transportovať plyn do našej krajiny a celého regiónu," dodal.

Potrubie bude mať dĺžku 77 kilometrov a prepravnú kapacitu 3 miliardy metrov kubických plynu ročne, s možnosťou jej zvýšenia až na dvojnásobok.

Trajkov začiatkom tohto týždňa informoval, že plynová prípojka do Grécka bude uvedená do prevádzky ako prvá v roku 2014 a môže sa využiť aj na transport plynu z Azerbajdžanu.

22.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...