1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Budúcnosť fotovoltiky v SR bude v rozširovaní malých inštalácií

solar_panels_smallBratislava – Cestou rozvoja fotovoltiky v SR bude podľa slov poslanca Národnej rady (NR) SR a podpredsedu Výboru NR SR pre hospodárstvo, výstavbu a dopravu Ľudovíta Jurčíka najmä rozširovanie drobných inštalácií na tisíce, respektíve desaťtisíce miest po Slovensku.

"Dostávame sa do štádia, že o solárne inštalácie sa začnú zaujímať skôr malí inštalatéri, tí, ktorí majú k dispozícii strechy a obvodové plášte budov a majú spotrebu zodpovedajúcu približne objemu vyrobenej elektriny," uviedol dnes v Bratislave na energetickej konferencii Fotovoltika na Slovensku v roku 2012 Jurčík.

"Nemyslím si, že by bolo správne riešenie, aby sme budovali naďalej veľké solárne elektrárne, ako sme ich budovali doteraz – s výkonom niekoľkých megawattov, spájali ich do celkov a potom mali problémy s reguláciou siete. Malé drobné systémy nie sú náročné na reguláciu ani zďaleka tak, ako by sa zdalo," spresnil.

Ďalší fenomén vo fotovoltike je podľa neho ten, že prídu do úvahy aj systémy na ukladanie elektrickej energie, nielen do klasických akumulátorov, ale možno do vodíkových článkov, alebo s využitím premeny solárnej elektriny na tepelnú energiu.

Konštatoval zároveň, že začiatkom budúce roka bude výkupná cena energie pochádzajúcej zo slnka pod úrovňou 20 eurocentov za kilowatt. "To je prvý dôkaz toho, že výkupná cena solárnej elektriny postupne klesá, lebo klesáme z úrovne približne 43 eurocentov za kilowatthodinu na budúcich 20 eurocentov za kilowatthodinu od 1. januára 2012," informoval. V súčasnosti je výkupná ceny na úrovni približne 26 eurocentov za kilowatthodinu. Trend poklesu cenu bude pokračovať ďalej.

SAPI vznikla v roku 2010 ako profesijné združenie právnických osôb. Jej cieľom je pravdivo informovať o všetkých súvislostiach s výrobou elektrickej energie pomocou slnečného žiarenia nielen širokú verejnosť, ale nadviazať aj dialóg so štátnymi inštitúciami, a tak umožniť trvalý rozvoj tohto odvetvia na Slovensku.

25.11.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...