1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Budovanie prepojenia plynovodov medzi SR a MR podporilo nové memorandum

eustream_LOGOBratislava - Slovenský prevádzkovateľ prepravnej siete Eustream, a. s., a maďarská spoločnosť Országos Villamostávvezeték (OVIT) podpísali memorandum o porozumení pri budovaní slovensko-maďarského prepojenia plynovodov, ktorým deklarujú podporu pri pokračovaní projektu. "Ide o ďalší krok v projekte slovensko-maďarského prepojenia," informovala hovorkyňa Eustream Danica Beharková.

Obe spoločnosti sa dohodli na detailoch ďalšej spolupráce, stanovili si kľúčové míľniky dôležité pre plynulú realizáciu a financovanie prepojenia. V snahe zaručiť kontinuitu projektu uzavrel OVIT so spoločnosťou FGSZ dohodu o spolupráci.

"Eustream oceňuje vzájomnú dohodu našich maďarských partnerov o spolupráci na technických častiach projektu. Pre nás je teraz najdôležitejšie plynulé pokračovanie projektu podľa stanoveného plánu," zdôraznil predseda predstavenstva spoločnosti Eustream Andreas Rau.

"OVIT je pripravený realizovať projekt slovensko-maďarského prepojenia a podpis memoranda o porozumení s Eustreamom sa stal kľúčovým medzníkom v spolupráci našich spoločností," konštatoval predseda predstavenstva spoločnosti OVIT Sandor Nagy.

Eustream a OVIT plánujú uvedenie plynovodu do prevádzky od 1. januára 2015. Plánovaný plynovod s dĺžkou 115 kilometrov bude spájať vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Celkové investičné náklady značne prevyšujú sumu 100 miliónov eur. Projekt je spolufinancovaný z Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR). Plánovaná finančná podpora v rámci plánu EEPR je 30 miliónov eur. Strategický význam projektu pre Slovensko spočíva aj v zabezpečení prístupu Slovenska k pripravovaným projektom ako Nabucco, South Stream alebo LNG terminál v Chorvátsku.

Eustream, a. s., je prevádzkovateľ prepravnej siete a prepravca zemného plynu s kapacitou viac ako 90 miliárd m3/rok s celkovou dĺžkou prepravného systému 2270 km.

Országos Villamostávvezeték ZRt. (OVIT), člen skupiny MVM, má v maďarskej energetike široké portfólio činností. Spoločnosť už šesť desaťročí vykonáva výstavbu, údržbu a rozvoj rozvodov vysokého napätia a trafostaníc. Aktivity OVIT sa tradične zameriavajú na maďarskú národnú energetickú sieť a elektrárne.

12.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...